torstai 28. kesäkuuta 2012

Korento ja perhonen

Eipä juuri hyönteiset lentele, mutta oitis kun aurinko pilkahtaa niin jokunen ilmestyy.
Suomalaisen kirjakaupan alesta sain Sami Karjalaisen kirjat  Suomen heinäsirkat ja hepokatit ( 19.95€ ) sekä Suomen sudenkorennot (14.95€ )
Tänään sitten löytyi kirjapörssistä Suomen ja Euroopan päiväperhoset. Joten katseltavaa piisaa ja tykkään oikeasti tunnistaa kuvaamiani ötököitä.

Harjoituskappaleena tämä,

 jonka kuvittelen olevan Niittyhopeatäplä. Tunnistaminen on kyllä melkoista salatiedettä niin samankaltaisia lajeja on monia. :(
 ..ja tämä, joka teettikin melkoisesti töitä (kohta on harmaa pää)

kuvittelisin kumminkin, että kyseessä olisi Keihästytönkorento. Ihan joka merkkiä en kuvasta löytänyt. :(

 Korjatkaa toki jos olen väärässä.

Antaa tämä uutta väriä kuvaamiseenkin.

16 kommenttia:

 1. Täällä on minusta ollut aikas vähän noita ötököitä, siis perhosia. Ja en muista että olisin nähnyt yhtään korentoa. Komeat on tämä pari:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhoset ja korennot käyvät aurinkoenergialla ja kun sitä ei ole ollut liiemmin saatavilla niin eipä niitä näy. =DDD
   Korennot ilmestyy kyllä heti kun aurinko pilkahtaa.
   Kiitos Askartelin itte

   Poista
 2. Hyviä kirjoja löysit varsin edullisesti, meillä ei kovin paljon ole sudenkorentoja näkynyt, ollut varsin tuulista, tuuliko vienyt ne jonnekkin?
  Sadepäiviksi mukavaa lukemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin kyllä iloisesti yllättynyt noiden edullisuudesta, lähtöhinta kuitenkin useamman kympin. Komeita kuvia katseltaviksi jo ihan muuten vaan.
   Korentoja olen kyllä nähnyt runsaastikkin, mutta perhosia ei juurikaan. Tänäänkin ei ainuttakaa korentoa kun menin, mutta poislähtiessä jo useampi kymmenen. Se on se aurinko joka lennättäis. =DD
   Kiitos Ari.

   Poista
 3. Olet kohta melkoinen "pieneläintieteilijä" noiden kaikkien tunnistamisessa. Hieno tuo korentokuva. Silloin kun oli aurinkoista ja lämmintä niin mökkimaisemissa oli korentoja ainakin niin paljon että ois voinut muillekin jakaa:))
  Mukavaa viikonloppua, odotellaan jotain hiukka lämpimämpää, eikä satais sunnuntaina kun on rippijuhlat tuol Hollolan puoles:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä taitaa olla mahdoton tehtävä oppia "pieneläintietäjäksi", mutta erittäin mukava harrastus tämä on.
   Mukavaa viikonloppua sinullekkin ja kyllä me vielä tuskaillaan helteitäkin, joten... ;)

   Poista
 4. Hieno harrastus, aika varmaan kuluu nopsaan opiskellessa.
  Yritin kerran opetella heinäkasveja värikuvakasvion avulla, mutta ei siitä mitään tullut. Heinät muuttavat muotoaan pitkin kasvukautta ja jotkut lajit näyttävät turhauttavan samoilta.
  Perhosilla sentään tarvitsee tunnistaa vaan toukka ja aikuinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, aika kuluu ja on haastetta aivoille. Tykkään oppia koko ajan jotain uutta. Kasvit olisivat myös mielenkiintoisia, mutta tosiaan haastetta riittäisi silläkin saralla.
   Perhosista kun oppisi edes nuo aikuiset ja edes muutamia, on niitä niin valtavasti erilaisia, vaikka ne on tähän asti ollu vaan perhosia =DDD

   Poista
 5. Mainio juttu kun jaksat ja olet innostunut tunnistamisesta. Kiinnostaa kovasti mutta olen havainnut aika vaikeaksi lajiksi :) Tulen tänne vähän siipeilemään, kun kaipaan tunnistusapua :D
  Hienot kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikeaa se onkin, mutta yritän kuitenkin ja periksihän en vähällä anna ;) Tule vaan, mukavaahan se on yhdessä löytää jollekkin ötsylle edes se laji.
   Kiitos Vikki.

   Poista
 6. Hei,

  Hyviä kirjoja olet hankkinut. Itsekin tilasin ja sain juuri tuon "Suomen ja Euroopan päiväperhoset". Näyttävät muuttaneen muutamien perhosten nimiä. Esimerkiksi kangasperhonen on nyt vihernopsasiipi. Hopeatäplien tunnistaminen on tosiaan vaikeaa, pitäisi saada kuva sekä ylä- että alapuolelta. Niittyhopeatäplältä tuo minustakin näyttää.

  Tytönkorennoilla on usein tapana pitää siipiään niin, että tunnusmerkit eivät oikein näy kuvissa. Tämänkin määritys on mielestäni mennyt oikein, sillä keihästytöltä se näyttää, vaikka keihäänkärjet ovatkin vähän piilossa.

  Kameran ja hyvän kirjan avulla luontoharrastukseen tulee uutta mielenkiintoa. Kameran avulla hyönteisiä voi tunnistaa ilman niiden pyydystämistä ja huomaa, kuinka moninainen meidän luontomme on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sakari, sitä syvyyttä tuohon kuvaamiseen ja sen harjoitteluun hain juuri hankkimalla kirjat. On mukavaa tietää mitä kuvaa ja mistä kuvattavaa löytää.
   Hyvä että onnistuin tunnistuksessa, vaikka tuo korentokuva tulikin vähän heikko. Kyllä siinä melkoisesti oli miettimistä =DD
   Eikä nuo hopeatäplätkään niitä helpoimpia ole :)
   Mutta tästä on hyvä lähteä eteenpäin.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Moi Meemu ja kiitos, oikeastaan ensimmäinen näitä pieniä korentoja jonka ylipäätään saan kuvattua =DD

   Poista
 8. Pitää käydä täällä ihailemassa perhosia, koska näillä halmeilla ei niitä ole juuri toistaiseksi näkynyt. Kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa, eipä niitä tosiaan juuri näe. Kävelin tänään tuolla harjulla jossa usein on runsaasti sinisiipiä, no eihän siellä voinut olla ainuttakaan, kun koko heinikko oli niitetty alas ja kaikkialla ruskeaa ja kuivaa. :(
   Alueella on ollut kukkaniitty matalaa pientä kukkaa, joissa perhoset viihtyivät.
   Katsellaan sitten muualta.

   Poista

Pidän kommenteista ne ovat blogin suola, mutta valitan anonyymina ei enää voi kommentoida. Syy on roskapostin.