perjantai 18. tammikuuta 2013

No niin,,,

Eiliseen varovaiseen vihjailuun, sitä selitystä sitten...

En ole ostanut mitään, mutta sain kokeiluun putken jonka saan itselleni jos totean käyttööni sopivaksi.
Kyseessä on tällainen kapistus


Opiska on ostettu kuukausi sitten ulkomailta, olikohan Englannista ja se on sovitinrenkaalla käytettävissä  eri kameramerkeille.
Kaikki se tieto mikä minulla on , lukee tuossa laatikon kyljessä, varsinaisia ohjeita ei juuri ole. Pieni vihkonen joka kertoo mitä nuo renkaat ovat :)
Siis täysin manuaalinen opiska, mutta ei myöskää hinnalla pilattu. Muistaakseni alle 200 eskoa.

Kokeilin aamulla parvekkeelta, mutta heti tuli kaksi asiaa eteen, valoa tarvitaan reilusti enemmän, ja lähin tarkennus etäisyys on 10 metriä.
Puukiipijä vilisteli männyn rungolla ja yritin sitä kuviin. Mukaan ehtii hyvin, mutta kohde oli liian lähellä. Tässä koossa kuva vielä toimii eli on vain liiat leikattu pois.
Maassa olevaa lintua en saanut tarkaksi lainkaan. Siellä oli valoa vähemmän.

Jalusta on välttämätön.
Uskoisin, että tälle on paikka kamerarepussa.  Kohteita ja tilanteita on jo nyt mielessä vaikka kuinka.
Teissä on monia konkareita ja kokeneita kameran käyttäjiä joten kommentteihin vaan mielipiteitä vapaasti.
Minulle tässä on hurjasti haastetta, koska kaikki nuo valotukset ja aukot sun muut on yhä hakusessaan.:(

27 kommenttia:

 1. Kokeilun kauttahan tuo varmaan lähtee rullaamaan, itse aloittaisin tuolla f/8 aukolla ja vähän väliä kokeilisin miten paljon vaikuttaa iso-arvon nosto valotusaikoihin jne. jne. Itselläni on eurolla kirpparilta ostettu Vivitarin pattereilla toimiva salamalaite käytössä, muuten merkki on minulle vieras. Erikoista että tuo putki kiinnitetään näköjään suoraan jalustaan, siinä on varmaan paljon juttja mitä pitää hoksata kuvatessa tms....kerro sitten lisää miten se käytännössä pelittää, olisi hauska kuulla!

  VastaaPoista
 2. Siitähän se on lähdettävä, mutta kun tuossa ei ole kovin monia nippeleitä niin luulisi sen oppivan. (Olen minä luullut paljon muutakin). Tuo kiinnitys putkesta jalustaan on hiukan hutera, mutta se siinä on hyvää, että kameraa itseään voi käännellä jalustassa, ilman että tarvitsee jalustan kahvoihin koskea.
  Kyllä minä koetan kokemuksia kirjata tänne. Tuo voisi olla jollekkin toisellekkin edullinen vaihtoehto pitkäksi putkeksi.

  VastaaPoista
 3. OI, mielenkiinnolla odotan kokemuksiasi. Minullakin on mielitekona 500-millinen. Katselin myös saksalaisessa myyntipaikassa 500-millisiä Pentaxille. Hätkähdin sitten tuota halpaa hintaa. Aloin epäillä, että olisivat kinokameroiden opiskoita, jotka kyllä sopivat digeihin, mutta ei niillä kunnon kuvia saa ;) Oli niillä kyllä 2 vuoden takuu. En tiiä uskaltaisiko ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan nyt miten itse onnistun ja mitä sanovat kokeneemmat, mutta tuo edullisuus oli yksi syy miksi aloin kokeiluun ja kertomaan siitä edelleen. Tuo manuaalisuushan tässä ilmeisesti hintaa pudottaa.
   Mikäli oikein ymmärsin tällä olisi 5 vuoden takuu.
   Katsellaan ja kokeillaan ;)

   Poista
 4. Jep. Annoin jo eilen palautetta s-postilla, joten tässävaiheessa en sen enpää.
  Tuo opiskassa oleva jalustakiinnitys on ihan yleinen näissä pitkissä putkissa,
  ei tule tuota nokkapainoa liikaa.

  Mörököllille; ei pidä pelätä "kinokameroiden" linssejä, monet niistä on parempia kuin nykyiset halvemman pään linssit. Varsinkin Zeissin linssit ovat laadukkaita. Minulla on pari vanhan rungon lasia ollut käytössä yksi zoomi jota en ole käyttänyt kuin kokeeksi, mutta 1,8 50 mm lasi on erinomisen hyvä.
  Jos vain sattuu eteen joku mielenkiintoinen niin kannattaa kysyä josko sais koekuvata ennen ostoa niin siitähän sen näkee. Saattaisi noita euroja säästyä.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin tällä oli kuukauden kokeiluaika. Pitääkin kysäistä mistä osti.
   Oisit KooTee vaan kertonut ajatuksesi tässäkin, saattaa auttaa jos joku on hankintaa miettimässä.
   Sain muuten hiukan enemmän selvää tuosta käytöstäkin, kunhan vaan noi pakkaset helpottais. :))

   Poista
  2. Tässä se vähä mitä eilen kirjoitin. =D Sen verran vedän takaisin, ettei välttämättä ole vanhaa mallia, mutta näitä (vastaavia) oli jo filmiaikaan. Itsellänkin oli Yashican 400 mm kiinteä "putkilo".

   Joo, näyttää olevan vanha Vivitar. Tuttu putki. Täysin käsisäätöinen. Valotus ja tarkennuskin. Aika heikko valovoima joten kirkas ilma ja ehdottomasti jalusta.
   Kannattaah tuota kokeilla. Luulen kyllä, että sinun lintukuvaukseesi on aivan liian hidas, mutta kokeilemallahan se selviää.
   Odotan mielenkiinnolla kokemuksia. Testaa ensin kiinteisiin kohteisiin.

   Poista
 5. Pokkarilla tulee parhaat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina jaksat vääntää tuota samaa juttua.
   Onhan pokkarillakin paikkansa, povitaskussa =D

   Poista
  2. Kamera kun kamera, pääasia, että se toimii käyttäjänsä käsissä. A-kh aina sopivasti muistaa muistuttaa, että valokuvaus ei saisi olla "välineurheilua". =DD
   Pokkari kulkee itselläkin mukana, mutta en muista sitä käyttää :))

   Poista
  3. Minun on ns. pakko. Kamera ei saisi painaa juuri yhtään. Snif!

   Poista
  4. Liisa, siksi juuri onkin hyvä, että on vaihtoehtoja. Minulle on oltava hieman painavampi kamera, koska hukkaisin pokkarin heti :(
   Tuo 500mm opiska painaa 640g, mutta sellainen hieno moderni samankokoinen sitten jo yli 1,5 kg, joten hiukan helpotusta siinäkin kantajalle.
   Onneksi saamme katsella kuviasi.

   Poista
 6. Vaikuttaa mainiolta, kun vaan pääsee putken herraksi. Tuossa viimeistään oppii paljon tekniikoista, jotka olisi hyvä hallita. Itse en ole tekniikkamestari, vaan ihan kokeilun kautta etenen. Toki oppaat on katsottu, mutta sitten unohdettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, mutta tuntuu, että vaikka tästä puuttuu niitä kaikenmaailman hienouksia ja toki helppokäyttöisyyksiä ym. niin puuttuu myös reilusti hintaa ja painoakin. Löysin ja luin käyttäjä kommentteja netistä eilen, eikä ne olleet lainkaan huonoja.
   Toki opiska ei yllä viimeisimpien hienojen opiskojen kuvanlaatuun, mutta tarvitseeko tavallinen kuvailija sitten sitä.
   Ohjeetkin löysin ja ei tuon käyttö nyt oikeastaan niin monimutkaiselle vaikuttanut, ei yhtään sen hankalammalta lukien kuin minkään muunkaan uuden laitteen. HUOM. siis olen vasta lukenut n ohjeet, en kokeillut =DD Kokeilemalla itsekkin näitten kanssa menen.
   Lopputulos voi olla toinen.

   Poista
 7. Onnittelut uudesta pitkästä putkesta. Erinomaisen mielenkiintoinen hankinta, joskus olen itsekin tuota putkea katsellut netistä. Manuaalisuus ja "hitaus", suurin aukko vain 8, kuitenkin pelotti sen verran, että jätin tilaamatta. Linnut voivat olla turhan vikkeliä manuaalitarkenukselle, mutta yrittänyttä ei laiteta. Jään odottamaan kuvasaalista.

  Tuo jalustakiinnitys on tosiaan tavallista tällaisissa pitkissä putkissa, kameraputki-yhdistelmä pysyy tukevammasti jalustalla kun kiinnitys on yhdistelmän painopisteessä.

  Suosittelen sinulle ja muillekin kuvaajille Scott Kelbyn Suuri Digikuvauskirjaa, niin valotukset ja aukot tulevat tutuksi. Helppolukuinen ja -tajuinen sekä erittäin hauska kirja, jonka parissa viihtyvät kaikki aloittelijoista ammattilaiseen, luettuasi saat kamerastasi enemmän irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmaankaan kannata pikkulintuja kuvailla, mutta uskoisin tuolla vesilintupuolella putkelle olevan käyttöä ja samoin lintutorneista kuvattaessa. Kuvaus olosuhteet kun pysyvät sut samanlaisina.
   Tuo Scott Kelbyn kirja on tuttu ja hankintalistalla kotiin. Pras mahdollinen mielestäni. No tämäkin lie makuasia, mutta pidän Kelbyn tavasta "opettaa" asioita.
   Kiitos Pasi.

   Poista
 8. Hei oletko tykännyt tuosta? Mitenpä tuo toimii?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole oikeastaan päässyt vielä kokeilemaan kunnolla koko opiskaa,joten kokemusta ei vielä ole.
   Tästä manuaalista saat jonkinmoisen kuvan toiminnasta
   http://www.vivitar.com/files_products/1076/V-500-PRE_Manual.pdf
   Toivon, että oppisin tuota käyttämään, koska on niin kevyt ja näppärän tuntuinen. Ne ovat ainakin plussia ja hinta jos olisin ostamassa. :)

   Poista
 9. Kiva lukea näitä juttuja. KooTee, mulla oli yksi kinoaikainen Pentax 300mm putki, jolla ei suoraansanoen tehnyt mitään. Kuvat tulivat kovin rakeisia, ja tarvitsi hyvin voimakkaan valon, jotta tuli mitään. Siitä on tullut tuo käsitykseni, että ne vain sopivat kameraan, mutta ei niillä kuvia saa. Tuo manuaalisuus ei niinkään pelota, usein joutuu käyttäämään manuaalitarkennusta muutenkin ;)

  VastaaPoista
 10. Ensinnä onnittelut uudesta kapineesta. Onpahan komean näköinen. Jään odottelemaan kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos, katsellaan nyt saanko sillä mitään aikaan :)

   Poista
 11. Vielä Tiitsa, mistä nettikaupasta tilasit? MInä katselin noita Pentax linssejä Saksan Ebayssa. Houkutus on kyllä suuri. Kuvat, mitkä tällä linssillä on "muka" otettu, ovat teitenkin ihan hyviä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tähän tuon tekstin jonka putken ostajalta sain. Siinä on selitetty koko kaupantekomalli.

   "se on ihan Ebay:n kautta tilattu ja siihen tuli niiltä se maksu juttu jossa on palautus mahdollisuus joka olisi muutenkin koska kyseessä uusi tuote mutta se raha jäi jonnekkin bitti taivaaseen määräajaksi(10vrk paketin vastaan ottamisesta) ja jos tuote vastaa kuvausta ei tartte tehdä mitään, mutta jos ei vastaa kuvausta niin perut kaupat ja palautat paketin niin siitä menee tieto myyjälle
   ( paketin seurantakoodi ) jolloin myyjä ei missään vaiheessa saa rahaa.
   Rahat palautuvat ostajalle kun myyjä kuittaa paketin vastaan otetuksi. Noissa kaupoissa pitää varautua muutaman viikon toimitukseen ja tullin lisämaksuihin jotka on sitten riippuvaisia ostetun tuotteen myyntimaan hinnasta.
   Mulla 119.- dollaria ilman posteja , posti 48.- dollaria ja kokonaishinnaksi tuli 133.-euroa tähän tulli tuosta 119 dollarista eli vähän yli 30 euroa joten putki maksoi just alle 170 euroa kuluineen ja tuli lähipostiin. Tämä on se myyjä liike

   http://stores.ebay.com/VIDEO-CAMERA-CENTER

   Eli vielä kerran. kun maksat ostokset myyjä lähettää paketin jonka
   seurantakoodin perusteella raha liikkuu.
   1- teet kaupat ja maksat ostoksen omalta tililtä jonka "verkkokauppa" muuttaa paypal maksuksi, raha pysähtyy tässä kohtaa.
   2- myyjä lähettää paketin ja samalla seurantakoodin "verkkokaupalle" .
   3- vastaanotat paketin ja koodi aktivoituu. Tässä kohtaa alkaa 10vrk:n kello raksuttaa ja kun kello pysähtyy saa myyjä rahansa.
   - jos paketissa/ tuotteessa vikaa palautat 10 päivän aikana ja koodi aktivoituu uudestaan jolloin myyjä ei saa rahaa vaan se odottaa että paketti palautuu myyjälle, jolloin hän kuittaa koodin ja rahat palautuu ostajalle muutamassa pankkipäivässä."

   Koetan huomenna mennä tuonne Kymen rantaan ja kokeilla millaisia kuvia saan aikaan.

   Poista
 12. Onnittelut uudelle putkelle täältäkin! Tuo suurin aukko F8 tietysti jää suht pieneksi, mutta putkella on mittaakin sen verran että pakkohan tuokin on aukossa näkyä. Jos haluaa noin pitkältä putkelta suht suurta aukkoa, niin saa kyllä rahaakin latoa tiskiin aika paljon. Tuo ed. kuultu tylsän mörököllin kuvien rakeisuusongelma luultavasti johtui siitä että ISO-arvon säätö oli automaatilla. Äläpä siis sinä pistä sitä sille vaan pistä manuaalisesti niin isoksi kuin kamera kohtuudella pystyy käsittelemään niin ei mene sitten liian rakeiseksi kuva. Iso-kannattaa säätää kohtuu isoksi kun putki itsessään ei ole kovin valovoimainen.

  Suurin ongelma tuossa on luultavasti juuri tuo täysmanuaalisuus. Vesilinnuissa kaukaa kuvattaessa tuo varmaan pääsee oikeuksiinsa! Ole tarkkana tarkennuksen kanssa, sehän on sinänsä noissa pumpuissa helppoa.

  Otapa testikuvia jalustalta kun ilmat vain antavat myöten. uskoisin että hyvin pelittää kun oppii käyttämään kunhan ei tarvita suunnatonta nopeutta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos JPK. Tajusin juuri tänään, että kamerassa ei saa olla automaattisäädöillä ilmeisestikkään mitään, jotta kuvaaminen onnistuu.
   Tuo hinta on kyllä yksi painava tekijä ja sitten putken painokin. Minulla ei ikinä olisi varaa sellaiseen huippuputkeen tuossa mitassa. Siitä saa melkoisesti pontta harjoitella vähän hankalammankin kautta ;)
   Enkä sitten tiedä, kun tutuksi tulee, onko edes niin hankala käyttää.

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Ollos hyvä, jos siitä jotain apua oli. Koekäytin jo tuolla rannalla ja kokeilen lisää kunhan tämä flunssan poikanen hellittää.

   Poista

Pidän kommenteista ne ovat blogin suola, mutta valitan anonyymina ei enää voi kommentoida. Syy on roskapostin.