sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Kangasvuokko


Vappukukkani, joka on uskollisesti avannut nuppunsa aina vapuksi, nuokkui vielä tänään hyvin surkean näköisenä, aamuisen sateen kastelemana.


Jaksaakohan huomenna aueta täyteen loistoonsa.
Näitä oli kaksi ihan lähekkäin, mutta toisen oli joku tallonut. :(
Vielä pari vuotta sitten kangasvuokko oli tässä kohtaan lisääntymään päin, mutta sitten paikalle ilmestyi epävirallinen polku ja kuusi kangasvuokon ruusuketta jäi sen alle.
Kangasvuokkohan on ollut rauhoitettu jo 50-luvulta asti ja edelleenkin erittäin harvinainen.

34 kommenttia:

 1. Kaunis on kangasvuokko nuppunakin. Toivottavasti onnistuu lisääntymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis se on ja toivoisi säilyvän täkäläisessä luonnossa. Kiitos Famu

   Poista
 2. Tuossa on vielä toivoa! Kävin eilen katsomassa täällä tutulla kangasvuokkopaikalla, näyttää siltä että nuput kuivuvat ihan kokoon, vartta ei ole tullut yhtään lisää. Siellä oli myös tallottu, todennäköisesti kuitenkin vahingossa.
  Lapsuuuden kangasvuokkopaikalla ei ollut lehden lehteäkään. Onko tämä kasvi kohta enää muistoissa, harmi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahalta näytti täälläkin vielä vapun aikaan, mutta nyt oli vartta kasvanut, mutta niin kovin hentoa. Käyn huomenna katsomassa jaksaako aueta, kun luvassa on kaunista aurinkoista ilmaakin.
   Sääli jos katoaa. Monesta paikasta näitä on otettu juurineen, mutta hukkaan menee sekin, ei onnistu siirtäminen.
   Eilen katselin kun eräs aikuinen nainen ripimällä repi maasta juurinen sinivuokkoja. Vei kuulema kukkapenkiin kasvamaan. :(
   Valitettavasti ei sekään ihan noin onnistu. Siirtää voi mutta järkeäkin voisi käyttää.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Sillä on villavaatteet yllään;) Normaalistihan se ponnistelee melkein lumen läpi kukkimaan. Tarttee olla lämmintä yllä =D

   Poista
 4. En ole nähnyt luonnossa koskaan. Ne eivät kasva minun syntymäseudullani Rovaniemellä, kuten eivät leskenlehdet ja sinivuokotkaan! Aikuisena kun muutin etelään ehdin ensimmäisen vuosikymmenen katselemaan vaan lapsiani! :)

  Hämeenkylmänkukkaa voisi jostain täältä löytää, mutta taitaa sekin jäädä näkemättä kun ei tunne maastoja. Toivotaan nyt hyviä kelejä, että nähdään nuppu avoimena! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä muistan nähneeni ihan lapsena alakouluikäisenä ensimmäisen kerran, kun mummo vei hiekkakuopan reunalle ja näytti kertoen, että tälläistä kukkaa ei saa ottaa ei yhtään, ei edes koskea. Muistan sen elävästi.
   Olisikohan kuutisen vuotta sitten, kun näin seuraavan kerran kangasvuokon, enkä edes tunnistanut sitä, siitä lähtien olen niiden esiintymistä seurannut ja siksi tiesinkin tuon leviämisen alkaneen, mutta nyt sekin on jäänyt frisbeegolfpelaajien polun alle. Ei ole pelaajien vika. Kaupungilla oli tieto esiintymistä ja siitä muistutettiinkin, mutta turhaan.
   Toivotaan kukan aukeavan ja säilyvän, ettei sitä joku ehdi taittaa maljakkoonsa. On nimittäin aivan polun laidassa.

   Poista
 5. Toivottavasti saa aueta, oikea kaunotar jo nuppuna! Tääläpäin en ole tavannut, muita vuokkojakin näkyy harvakseltaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla juuri siinä ja siinä että löytyisikö sieltä.

   "Kangasvuokon levinneisyysalue keskittyy Kaakkois-Suomeen Salpausselkien ja Etelä-Savon alueelle. Yksittäisiä esiintymiä lajilla on Uudenmaan pohjoisosista Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan eteläosiin. Kangasvuokko on Etelä-Karjalan maakuntakukka, ja kunnista nimikkokasvikseen sen ovat ottaneet Puumala, Savitaipale ja Valkeala."

   Pianhan se nähdään onnistuuko kukkiminen. Kiitos Minttuli

   Poista
 6. Suloinen! :) Ensi viikolla on toivon mukaan lämpimiä päiviä, joten eiköhän pikkuinen aukea! Peukut pystyyn!

  VastaaPoista
 7. Näyttää todella herkulliselta värinsä puolesta. Toivottavasti aukeaa ennenko joku tollo talloo alleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tai joku taittaa sen maljakkoonsa juuri kun se on auennut. Yksi vuosi näin kävi :( Kiitos Henrietta.

   Poista
 8. Oi miten ihana kevään kaunistaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se niin ihana kevään kuningatar, että soisi saavan kasvaa laajemminkin. Kiitos kivitasku

   Poista
 9. Toivottavasti säilyy tuo ihanan karvainen kukka...harmi että on niin lähellä polkua.Olisi nyt kaupunki voinut olla hiukan huomaavaisempi :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan. Eihän ne voineet sitä rataa muka kääntää muutamaa metriä toiseen suuntaan. Ei siinä kangasvuokot mitään paina kun kaupunki jyrää, mut annas olla kun yksityinen moisen jutun olisi tehnyt. No Suomen ympäristökeskus on kyllä tietoinen kaupungin toimista ;)
   Kiitos Hilkka

   Poista
 10. Kyllä on kaunis kukka tuo kangasvuokko. Ja sinä olet ottanut siittä niin tosi kauniin kuvan pisaroineen, ihana!
  En ole minäkään koskaan nähnyt luonnossa tuollaista ihanuutta. Asun Pirkanmaalla ja täälläpäin ei sellasta kukkaa ainakaan mun eteeni ole koskaan tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti sitä näkee enää hyvin harva, kyllä se niin harvinaiseksi on jäämässä. Luonnossa se on kyllä vaikuttava näky. Kiitos Harakka.

   Poista
 11. Lämmintä luvassa joten eiköhän tuo siitä piristy. Uusi tuttavuus ja mielenkiinnolla odotan minkä näköinen komistus siitä tulee. Toivottavasti sitä ei kukaan käy poimimassa ennenkuin ehdit ottaa kuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin, että piristyy, toivotaan parasta, että saan siitä tuoreen kuvan. Kiitos Harry.

   Poista
 12. Ihana untuvainen nuppu! En ole nähnyt tuota koskaan luonnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole ainut, vain harva näitä onnistuu näkemään, ja kukat vähenevät kaikenaikaa yhä enemmän.:( Kiitos Saraheinä

   Poista
 13. Meillä löytyy Ahveniston harjulla siellä täällä kylmänkukkaa. Ei ihan sama laji, mutta lähelle. Keräilijät yrittävät täälläkin kaivaa kukkia juurineen mukaansa, vaikkei niin passaisi tehdä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin jostain, että kangasvuokkoa jos haluaisi siirtää tarvittaisiin kaivinkonen, sillä maata tarvitsee siirtää samalla noin kuution verran.
   Kuka uskoisi kun tuota kukkaa katsoo.
   Kylmänkukka ja kangasvuokko ovat moninpaikoin myös risteytyneet, niin lähellä ne toisiaan ovat. Kiitos Susanna.

   Poista
 14. Tämä on kaunis, ukkokaverilla on näistä hieno kuva, jonka se syntymäpäiväksi, nimipäiväksi jne aina minulle lähettää ja ihan syystäkin:) Jään odottamaan josko se siitä lähtisi, omassa kivipenkissäni oli aina kylmänkukkaa, joka kuten Susanna totesi, on aika samanlainen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko sinulla sitä tarhakylmänkukkaa vai ihan tätä villiä? Kylmänkukka leviää siemenistä niinkuin kangasvuokkokin joten kenties sat niitä lisääkin.
   Kiitos Mustis

   Poista
 15. Sinä onnekas kun sentään olet nähnyt kangasvuokon. Kuuluu niihin kukkiin, jonka joskus vielä toivon näkeväni luonnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun olisit lähempänä niin tulisit katsomaan. Tiedän olevani onnekas ja erittäin iloinen siitä onnesta. Toivottavasti kukka saisi rauhassa levitä.

   Poista
 16. Onpas söötin näköinen untuvikko, hyvää makroilua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sööttihän tuo, mutta ei oikeaa makroilua vaan 300mm putkella kuvattua. Kiitos Pasi.

   Poista
 17. Olen nähnyt hämeessä rauhoituksesta kertovan pienen kilven kasvin vieressä. Ilmoita jonneki luonnonsuojelun tomistolle niin tietävän hoitaa asian kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut luonnonsuojeluliittoon yhteydessä jo heti silloin kun esiintymät on löytyneet ja siellä tiedetään tarkalleen niiden paikat. Laitankin nyt raporttia jälleen menemään. Kiitos Katinka

   Poista

Pidän kommenteista ne ovat blogin suola, mutta valitan anonyymina ei enää voi kommentoida. Syy on roskapostin.