maanantai 10. kesäkuuta 2013

Se lupaamani perhostanssi


Eilinen sunnuntai taisi olla oikein perhosten tämän kesän avaus. Monet bloggaajat olivat nähneet ja kuvanneet mitä upeampia otoksia harvinaisemmistakin perhosista.
Itsellä nuo harvinaisuudet antavat vielä odottaa itseään, mutta kauniita ovat nämä yleisemmätkin.
Kaikki on kuvattu ehkä noin kymmenen metrin pätkällä soratien reunoilla korkealla mäellä keskellä metsää, jossa on hakkuualueita.

Yritin etsiä näille oikeat lajit, mutta pienellä varauksella kuitenkin. Saatan olla väärässä

Kirjoverkkoperhonen. Idän eksotiikkaan, täällä jo harvinaisempi. Metsien ja peltojen reunamilla, metsäaukeilla, rämeiden reunoilla, kosteiden niittyjen pensaikoissa. Lentoaika toukokuun lopulta heinäkuun loppuun


Tämä on ollut jo aiemminkin kuvissa, mustatäplähiipijä.  lentää vain toukokuun lopusta kesäkuun loppuun.


Hopeatäplät ovat myös kuoriutuneet. Näiden tunnistus on todella vaikeaa, jos ei näe tuota siipien alapuolta. No, ei se helppoa ole sittenkään koska erot ovat pieniä.
Tämä mitä ilmeisemmin on kuitenkin niittyhopeatäplä. Perhosopukseni kertoo että se on samanlainen ja samankokoinen kuin pursuhopeatäplä, mutta lentäähiukan myöhemmin ja rehevämmässä ympäristössä. Näiden erottaminen toisistaan vaatii lähempää tarkastelua. Erona on niittyhopeatäplän takasiiven alapinnan tyvessä oleva vahva musta piste, joka pursuhopeatäplällä on heikompi. Eli tämä voi olla kumpi tahansa, koska en alapintaa nähnyt.
Tuosta pitkästä sepustuksesta johtuen bonuksena useampi kuva =D
Täpläpapurikko on myös ollut jo aiemminkin esillä. Aika jännä kaveri. Perhosopus kertoo, että koiras kuoriutuu aikaisemmin kuin naaras. Se ottaa pienen metsäaukion reviirikseen ja pitää kuusenoksalta muita koiraita silmällä ja on valmiina kun naaras kuoriutuu.


Eterisen kauniista virnaperhosesta kuvat eivät oikein onnistuneet, se oli liian kaukana ja liian levoton, mutta laitan kuitenkin koska tämä on todella kaunis perjonen. Ei pidä koskaan levätessää siipiään auki. Virnaperhosen historia on huikea. Semikä näytti yhdeltä onkin ilmeisesti kolme eri lajia. kun noin 270 000 vuotta sitten laji jakautui kahtia.Muutama jäi tunnistamatta perhosista kuten esim tämä. Se pysytteli tuolla heinikon suojissa ja kuvaaja sai keksiä jos jonkinlaista kikkaa millä kuvata =DD Jos joku tunnistaa niin otan tiedon ilolla vastaan.  Edit. hyönteisfoorumin tunnistus  kyseessä on liitumittari naaras.Huh tästähän tuli maraton postaus. Kiitos kun jaksoit loppuun asti.
Tänään aamulla kävin pienen lenkin kuvaamassa ja nyt sataakin vettä taivaan täydeltä.

26 kommenttia:

 1. Hienon satsin sait kameran muistikortille tarttumaan. Viikonloppuna kiertelin tuloksetta Reisjärvellä perhosia etsien, mutta ilmeisesti perhoskausi ei ole siellä niin pohjoisessa vielä kunnolla alkanut. Pari bongausta tein, mutta en onnistunut niitä kuvaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo sunnuntai oli täällä ainakin se päivä jolloin perhoset lisääntyivät selvästi. Kyllä ne viikon sisällä jo sielläkin lentelevät.
   Kiitos Pasi

   Poista
 2. Ei meilläkään vielä "perhostella" :)! Jos viikon tai parin päästä! Kukkia on kyllä tosi paljon, että evästä olisi kyllä!! Kaunis kuvasarja. Tuo toiseksi vimppa on minusta ihastuttavin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhoset ovat olleet tuolla metsänreunassa ja tien varsillä, eipä juuri kaupunkialueella näy. Jospa ne nyt kun uudet kuoriutuvat niin ne levittäytyvät pihoihinkin. Tuo valkoinen oli ihastuttava, pitänee hyönteisfoorumia taas käyttää apuna, en muuten tunnista. Kiitos Tillariina.

   Poista
 3. Hieno on perhostanssisi, toinen toistaan kauniimmat kuvat!
  Tännän oli paljon perhosia liikkeelle kun koirani kanssa kiertelin joen varsia. Samoin korentoja todella runsasti, mutta enhän niitä tuolla kamerallani kuvaan onnistu saamaan.
  Ny jyrisee ja salamoi, piuhat irti kiskottava varmuuden vuoksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea niitä on saada kuviin ihan noin vaan, ellei nyt oikein kunnon tuuri satu käymään. Minttu tuskin jaksaa odotella niin kauaa, ttä emäntä odottaa perhosta istahtamaan :).
   Kiitos Minttuli

   Poista
 4. Kyllä näitä kuvia kannattikin odottaa. Oikein hienoja.
  Kivan näköinen tuo kirjoverkkoperhonen, niittyhopeatäplästä kaunis kuvasarja, virnaperhosesta tulee keijukaistyttö mieleen, niin herttaisen kaunis.
  Tyylikkään kaunis taasen tuo tunnistamaton.

  Täällä vielä paistaa aurinko, mutta miten kauan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa, Kirjoverkko oli minulle uusi laji, ni niin oli virnakin ja tuo tuntematon suuruus.
   Kiitos Sirpa

   Poista
 5. kylläpä ovatkin somia, päässäni alkoi soida biisi, -hän on leidi..heh. mikäköhän yhteys..tiedäppä tuota. perhoset ovat tanssivia kuijuja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuohon biisiin sopivat kyllä nuo hopeatäplät erinomaisesti käyvät leideistä. Kiitos kaisumarjatta.

   Poista
 6. Oletpas monenlaista saanut kuvaan, olet kyllä hyvä tässä..siis sisullako vai millä saat näitä kuvattua..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, monesti vaan odottelen rauhassa ja tilanteet tulevat eteen. Kävelen hiljakseen ja kamera on aina valmiina. Sitä se varmaan on. Kiitos Emileitha/Tarja

   Poista
 7. Kauniit ovat kuvat ja perhoset, erityisesti tuo toiseksi alin. Niinhän se on että monesti parhaat kuvat on tuuristista kiinni, oikeassa paikassa oikeaan aikaan! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin näin kun luontoa ja likkuvia otuksia koettaa kuvata niin kyllä tarvitaan sitä tuuriakin. Ennenkaikkea siinä että osut oikeaan aikaan paikalle. Kiitos Iiris

   Poista
 8. Hieno perhostanssi, nämä ovat niin ihania kuvattavia ja kuvia!
  Ja lisää taitaa ilmestyä koko ajan!
  Hopeatäplät ja sinisiivet ovat kinkkisiä tunnistettavia.
  Katsohan hakusanalla,liitumittari tuota alinta niin oletko samaa mieltä. Näin myös tämän mutta en saanut kuvattua, kaunis perhonen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nyt varmasti alkaa perhoset lisääntymään. Olet oikeassa liitumittari se oli. Hyönteisfoorumilta tuli viesti että siitä on kyse ja että se on vielä naaras ;) Kiitos Vikki

   Poista
 9. Ihania kuvia! Perhoset näyttävät kerääntyvän oikein joukolla tuollaisille suotuisille paikoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltä vaikutti, tosin nuo ovat lajeinakin tuollaisia tienvierustojen eläjiä, mutta uson, että nyt helteiden mentyä perhosia lentelee aukeammillakin paikoilla. Kiitos Saraheinä

   Poista
 10. Upeita perhoskuvia! Muutenkin aivan ihana kuvablogi! :)

  Peonies of Beatris

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Beatris, olipa mukavaa, että viihdyit.

   Poista
 11. Hieno perhoskooste ja paljon myös tietoa.

  VastaaPoista
 12. Perhoset ovat melkein parasta kesässä, kauneutta ja keveyttä, tanssia. Tai ehkä valitsisin linnunlaulun, jos joutuisin valinnan paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhosissa on sellaista sadunomaista lumoa, keijujen tanssia kesäisillä niityillä. Kyllä ne ilahduttavat olemassaolollaan. Linnunlaulu on alkukesässä parasta, se vaan loppuu aivan liian aikaisin, kun linnut lähtevät etelään. Kiitos Liisa

   Poista
 13. On oikeastaan yllättävää, miten laajakirjoinen meidänkin maamme perhoskanta on! Kauneutta kerrakseen tässä postauksessa <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta päiväperhoslajit lisääntyvät pikkuhiljaa, olikohan niitä nyt noin 120 lajia. Kiitos Kaisa

   Poista

Pidän kommenteista ne ovat blogin suola, mutta valitan anonyymina ei enää voi kommentoida. Syy on roskapostin.