tiistai 4. kesäkuuta 2013

Täpläkiiltokorennon lennon loppu


Pienen lammikon pinnalla huomasin korennon siivet levällään.  Se oli kaunis ja erikoisen näköinen


Vasta otettuani kuvan tajusin, ettei kaikki olekkaan hyvin. Kuivalla heinänkorrella sain nostettua sen kuiville, mutta korento oli kuollut.

Sain tuotua sen ehjänä kotiin ja kuvattua niin, että sain lajin määriteltyä, no korentoaktiivit sen kuitenkin varmisti :)

 kuvattu 3.6


Kyseessä oli täpläkiiltokorento naaras.  Naaraasta ei paljon kuvia olekkaan, joten jos jotain auttaa tunnistuksessa niin hyvä. Erittäin kaunis korento

26 kommenttia:

 1. Onpa kaunis. Näyttää aika ehjältä. Päätärskynkö saanut ja siihen uuvahtanut, tai mitä lie. Ei varmaan ihan pieni korento tuo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se ihan pieni ole siivenkärkien väli n.60mm ja pituutta n. 50-55mm mitä nyt sain mitattua. Luulisin, että se oli neitsytlennollaan, eikä jaksanutkaan... Nämä ovat nyt juuri kuoriutumassa. Korentohan melko varmasti menehtyy jos joutuu veden varaan.
   Ihan ehyt se on, en vielä tiedä mitä sille teen ;)
   Näin kerra vaskikorennon muniessaan joutuvan veteen, mutta onnistui räpyttelemään itsensä kaislanjuureen ja juuri ja juuri jaksoi kivuta kuiville. Vähän aikaa kuivatteli siipiään ja menoksi :)

   Poista
 2. Hieno bongaus, dramaattinen tilanne! Sinä olet saanut saalistettua tänä keväänä aivan ainutlaatuisia hetkiä. Korennon syntymää ja kuolemaa sekä kaikkea siltä väliltä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tämä kausi on alkanut todella vahvasti. Olen ollut onnekas ja saanut kokea monta hienoa hetkeä korentojen parissa. Kiitos Pasi.

   Poista
 3. Voi että... Muistan joskus lapsena pelastaneeni vedessä kelluvan nokkosperhosen ja ihmetykseksi se kuivatteli kädellä siipensä ja lensi pois. Hyvä mieli tuli! =) Tämä korento ei päässyt enää lentoon, mutta upean bongauksen oot Tiitsa tehnyt! Harvemmin sitä pääsee näin läheltä korentoa tarkastelemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se vaistonvaraisesti tulee, että yrittää pelastaa, ja hyvä mielihän siitä tulee jos onnistuu.
   Tosiaan harvemmin näin korentoa tulee tarkasteltua, kun en haavilla niitä halua pyydystää.
   Kiitos Pessi

   Poista
 4. Olen nähnyt joskus kovin väkivaltaista korentojen parittelua. Koiras läiski ja ravisteli lukossa ollutta naarasta oikein olan takaa, jos sellainen siltä löytyi.

  Pari päivää sitten löysin neitokorentonaaraita kaksi. Yhden lukossa parittelemassa ja toisen kuolleena vedestä.

  Nämä väkivaltaiset parittelut ovat saaneet minut suhtautumaan ristiriitaisesti niin korantoihin kuin sinisorsiinkin. Muiden eläinten väkivaltaista parittelua tai sellaisen yritystä en ole onneksi vielä nähnyt...

  Oliskohan tuo löytämäsi ollut sellainen läiskinnän uhri?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korennon elinkaari kuoriutumisen jälkeen on lyhyt, muutamasta tunnista muutamaan viikkoon ja se on monia vaaroja täynnä. Syitä miksi tuo korento oli veteen joutunut on monia, näitä tapahtuu jatkuvasti. Se on voinut esim yrittää napata vedenpinnalta hyönteistä ateriakseen ja siinä joutunutkin veteen.

   Poista
 5. korennot ovat kauniita, erityisesti nuo siivet ovat hauraan kauniit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat, aivan merkillinen eläin;) Kiitos pepita

   Poista
 6. Melotaretkellä poimin kerran veden pinnalla olleen korennon kajakin kannelle. Siinä se kuivatteli siipiään kotimatkan ja lähti sitten lentoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen hetki tuntuu erityisen hyvälle. :) Kiitos seita.

   Poista
 7. Siroja ovat nuo korennot, varsinkin niiden siivet. Minä en ole vielä montakaan korentoa nähnyt, olenkin ehtinyt ihmetellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastahan se "sesonki" onkin alkamassa. Viikon sisällä kuorituu monia uusia lentäjiä, joten pian niitä pörisee sielläkin. Kiitos aimarii.

   Poista
 8. Kaunis korento mutta traaginen loppu. Hyvä tilaisuus sinulle lisätutkimuksiin. On sinulla kyllä sekä onnea että hermoja jaksaa jahdata nätä kuvatessasi. Aivan uskomattomia kuvia olet saanut..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korennon elämä on vaaroja täynnä, se on lyhyt ja raadollinen ;)
   En juurikaan niitä jahtaile, lähes paikallani istun ja seurailen . Siinä ne ympärillä pyörii. Toki vaihdan välillä paikkaa :)) Kiitos Emiletha/Tarja

   Poista
 9. varsinkin siipensä ovat kauniit.Läpikuultavan hennot.Hän oli ikäänkuin lahja kuvaajalle ja näin me kaikki saamme tutustua häneen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän oli tosiaan lahja minulle. Ja olen siitä erityisen kiitollinen. Kiitos kaisumarjatta.

   Poista
 10. No voi toista. Toisaalta, rajallistahan kaikki on...

  Helikopterihan muuten polveutuu pitkän ja monimutkaisen evoluution(?) kautta sudenkorennosta, mikä on helppo uskoakin. Katsohan esim. tämä video. Tämä taisi olla ensimmäinen sarjavalmisteinen: http://www.youtube.com/watch?v=ISUf4RBVH_Y

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, elämä on lyhyt ja sen varrella monia vaaroja menettää henkensä. Harvemmin vaan näitä kuolleita näkee, koska nopeasti menevät muiden eläinten ruuaksi.
   Hieno tuo video, kopteri on tosiaan kuin korento silmineen kaikkineen. Aivan mainio. :) Kiitos JPK

   Poista
 11. Voi toista, eipä ollu ehtinyt muiden suihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä juuri, pian sen olisi joku rastas napannut. Kiitos Wiltteri.

   Poista
 12. Todella tarkat ja hienot kuvat, näitten perusteella varmasti osaisi tunnistaa.
  Täytyy ihmetellä miten niin paljon sudenkorentoja ylipäätänsä lentelee vahingoittumattomina kun on nähnyt (kuvissa) tämä kuoriutumistapahtuman.
  Kuollut eläin herättää aina säälintunteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan ne nyt kun saa liikkumatonta otusta kuvata jalustan ja makron kanssa =DDD
   Oikeassa olet, olen tuota myös miettinyt korentoja seuratessani. Jo toukan voi kala syödä ja kun se nousee ylös ovat linnut oitis vaarana , kuoriutuminen voi mennä pieleen sateen tai tuulen vuoksi, vastakuoriutunut korento voi pudota veteen, sen neitsytlento voi epäonnistua, koska siivet eivät ole valmiit, tai se lentää hämiksen verkoon ja vaikka kuinka monia muita vaaroja nuo olivat ne ensimmäisten tuntien vaarat ;) Kiitos Vikki.

   Poista
 13. Täpläkiiltokorennon väritys muistuttaa kovasti tiikerinsilmäkiveä. Kaunis korento!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korennot ovat itseasiassa kokonaankin kuin koruja, varsinkin kohta lentonsa aloittavat isot ja värikkäät korennot. Kiitos Kaisa

   Poista

Pidän kommenteista ne ovat blogin suola, mutta valitan anonyymina ei enää voi kommentoida. Syy on roskapostin.