perjantai 4. lokakuuta 2013

Nyt mielikuvitus laukkaamaan...

Asikkalalaisen talomuseon eräässä piharakennuksessa oli luonnollisesti työvälineitä. Vermeitä joilla entisaikaan hommat hoituivat ilman  sähköjä sun muita "hienouksia".

Tämä näky antakoon mielikuville siivet, ja toki totuuden voi kertoa ken taitaa...
Itse näin moisen rakennelman ensimmäisen kerran, vaikken mikään äsken syntynyt olekkaan ;)
Senverran luulen tajuavani, että nuo pari vinoa puuta ovat vain tukena
Valitan, ettei ollut laajakulmaopiskaa mukana, sillä tämä pitemmällä putkella kuvaaminen ei tee oikeutta tälle kokonaisuudelle. :(

28 kommenttia:

 1. Olisikohan kyseessä jonkinlainen myllyn voimalähde.....tai jostain kosken partaalta siireetty samainen laite.
  Tuo iso pyörä näyttäisi jotenkin sellaiselsta "väkipyörä". Vaikea sanoa, en ole mikäänb tek´nisten laitteiden asiantuntija ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikealla tiellä taidat olla, voimanlähteenä tuota on käytetty, mutta ilmeisesti juuri tuolla paikalla. Väkipyörä tai hevoskierto kumpi lienee oikeampi nimitys. Kiitos KooTee

   Poista
 2. Ikiliikkuja! Tai ei taida ollakaan, koska on pysähtynyt:) Kaikkea sitä on ennenkin osattu tehdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennenhän sitä vasta on osattukkin tehdä kaikenlaista ;) Kiitos JPK

   Poista
 3. Väkipyörältä minustakin näyttää. Eihän niitä ole toiminnassa nähnyt kuin joissain vanhoissa elokuvissa.
  Onko kone sitten tarkoitettu puiden halkomiseen, kun halot on pantu malliksi esille vai viljan lajitteluun tms.

  Kuvasi tuovat hienosti esiin vanhan miljöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tosiaan ole varma mitä tuo väkipyörä on pyörittänyt. Seinän takana oli ns. mustariihi, joten viittaisiko jotenkin puintiin. Tosin klapikonekkin saattaisi olla. Kiitos emmä

   Poista
 4. Olisikohan raamisahan väkipyörä, eli tehtiin ennenvanhaan lautoja sen voimalla.
  On voinut olla koskessa tai on joku lehmä tai aasi sitä pyörittänyt, hi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevonen tai härkä sitä tosiaan on joskus varmaan pyörittänyt, mutta ilmeisesti tuossa pihapiirissä. Mitä sen avulla on tehty, on sitten ihan arvailujen varassa. Tietoa en ole vielä löytänyt. Kiitos Harakka.

   Poista
 5. Saha ja mylly minullekin mieleen tulivat, mutta erinomaisen tehokkaalta rakennelma joka tapauksessa näyttää, mikä sitten onkaan....=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nerokas rakennelma tosiaan ja monenlaista sillä on aikoinaan tehty, kun tuota googlea selailin. :) Mitä tuo nimenomainen laite on pyörittänyt on vielä epäselvää. Kiitos nainen.kuvastimessa.

   Poista
 6. Klapikone tuli minulle myös mieleen tuosta klapikasasta, mutta sitten mietin, että tokkopa tuohon aikaan sellaista olisi vielä käytetty.
  Siinä näyttää kyllä olevan jonkinlainen syöttöpöytäkin, mutta käyttötarkoituksesta se ei oikein kerro meikäläiselle mitään. Odotellaan nyt josko jollakin sattuu olemaan ohan oikeaakin tietoa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuohon aikaankin on ilmeisesti klapikoneitakin ollut ja niitäkin on hevoskierrolla pyöritetty, joten ei ollenkaan huono huomio. Toivottavasti joku oikeasti tietää. Pitää huudella Hotasta apuun :)

   Poista
 7. Johan onkin häkkyrä, empä arvaa mitä en tehty . Hienot kuvat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran nyt jo tiedän, että tuota häkkyrää on hevonen pyörittänyt kiertäen kehää tuon pystyakselin ympäri. Siten on käytetty erilaisia koneita. Nerokasta kerrassaan. ;) Kiitos Emileitha/Tarja

   Poista
 8. Saha tuli mieleen...Ennen aikaan meni sitä aikaa moneen arkiaskareeseen paljon. Muistelen hymysuin sitä kun mummo kertoi jotain perunajauhojen valmistusta, ihan vähän nopsempaa ne kyllä nykyisin hakee kaupasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saha, pärehöylä, puimakone, klapikone ja ties mitä on tuon avulla toiminut. Perunajauhojen valmistus voisi olla mielenkiintoista puuhaa :) Kiitos Tillariina

   Poista
 9. Melkoisen arvoituksen heitit, Tiitsa! Voimansiirtoratas tuo on, mutta mihin tarkoitukseen? Hyviä arvauksia on heitetty. Vanhoissa rakennuksissa ja työkoneissa on sitä jotakin; mystistä, arvoituksellista, historian siipien havinaa. Pirtsakan syksyistä viikkoa sinulle! Toivottavasti kuvauskelit jatkuvat näin hyvinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea juuri tuon laitteen käyttötarkoitusta onkin arvata, mutta selvisihän se ainakin, että voimansiirtokone, väkipyörä, hevoskierto (rakkaalla lapsella on monta nimeä) se on. Hieno keksintö. Kiitos Pessi.

   Poista
 10. Oikein jännityksellä luin onko joku tiennyt "koneelle" nimen ja käyttötarkoituksen.
  Monesti ihmettelee miten ennen on oltu neuvokkaita ja taitavia ja ennen kaikkea kekseliäitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet ovat olleet entisaikojen konstit työn helpottamiseksi. Hevoskierto, härkämylly on ollut koneena monipuolinen, moneen tarkoitukseen sopiva laite. Kiitos Vikki

   Poista
 11. Jotain tuttua tuossa vasemmanpuleisessa koneessa on. Luulisin sen olevan joku elonpuinnin vempain, kun siinä on ikään kuin "syöttölava" Ehkä tuo väkipyörä kuuluu johonkin muuhun koneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai ehkäpä tuon väkipyörän avulla käytettiin juuri tuota puimakonetta... arvuutteluksi menee ;) Kiitos aimarii.

   Poista
 12. Eikös tuo ole hevoskierto, puimakoneeseen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevoskierto se tosiaan taitaa olla, joko sitten puimakoneen käyttämiseen tai johonkin muuhun. Puimakoneen tapainen laite tuo toinen ainakin on, mutta en menisi varmaksi sanomaan. Kiitos aino.

   Poista
 13. Tappurin linjastolta näyttää..en tiedä onko se..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt kyllä heitit melkoisen vastakysymyksen. Kerro ihmeessä millainen on tappurin linjasto ? Mielenkiintoista.

   Poista

Pidän kommenteista ne ovat blogin suola, mutta valitan anonyymina ei enää voi kommentoida. Syy on roskapostin.