sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Kangasvuokko avasi kukkansa tänään.

Upea kevään kuningatar, joka tavallisemmin avaa kukkansa vapuksi kiirehti hieman ja avasi sen yhden ainoan nuppunsa upeaksi kukaksi.

 Kuten näkyy, vartta se ei jaksanut kasvattaa kuin pari senttiä ja kukkakin on tavallista pienempi, mutta ei se haittaa. Toivottavasti säilyy niin pitkään, että ehtii siementää.


Kangasvuokkohan on täysin rauhoitettu kasvi ja ei menesty siirrettynä puutarhoissa vaikka valitettavasti yhä sitä yritetään ja siten tuhotaan kasvia kaikenaikaa.
Kangasvuokkohan on jäänne ja muisto jääkautta seuranneelta ajalta, jolloin Suomessa vallitsi aroilmasto. Sitä kasvaa etenkin salpausselän hiekkaisilla kankailla ja kaakkois _Suomessa. Kangasvuokko on Etelä-Karjalan maakunta kukka.

22 kommenttia:

 1. Ihanan puhtoinen. Tuotakaan en ole ikinä nähnyt. Toivottavasti ehtii siemenet tehdä ja jatkaa sukua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sen kaunis valkoinen kukka oikein hohtaa likaisenruskenaharmaasta maasta. Toivoisin sen säilyvän luonnossa näilläkin kankailla, mutta heikolta näyttää. Taitaa olla niin, että vain harvat ovat sen elävänä nähneet, niin harvinaiseksi se on käynyt. Kiitos Tillariina

   Poista
 2. Ihana! Toivottavasti saa olla rauhassa ja levitä.
  Aurinkoista pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista
 3. Tämä on hieno kukka ja kuva! Täällä päin kasvaa toinen harvinaisuus joka on myös rauhoitettu eli Hämeen kylmänkukka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan molempien kauniiden kukkien elpyvän niin, että jonain päivänä rauhoitus voitaisiin purkaa. No taitaa olla turha toivo. Kiitos Harza

   Poista
 4. Oi, se on niiiin kaunis. Olis pakko ehtiä metsälle etsimään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtiruusukkeita löysin useamman, mutta vain tämä yksi jaksoi kehittää nupun ja kukan. Kiitos Mörökölli ja onnena etsintään, toivottavasti löydät.

   Poista
 5. Suloinen kukka ja kaunis kuva. En ole nähnyt tätä kukkaa koskaan, täytyisi varmaan tulla sinne suuntaan sen nähdäkseen...=) Rauhaisaa pääsiäisen jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika pienellä alueella sitä kasvaa ja tuo kukka kestää vain hetken. Se on kuin yönkuningatar ;) Kiitos nainen.kuvastimessa

   Poista
 6. Toivottavasti pääsee siementämään rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, seuraan kyllä miten käy, jos sitä ei katkaista kukkivana niin saattaa olla, että siementäminenkin onnistuu.

   Poista
 7. Kaunis kangasvuokko! Minäkin kuulun niihin, jotka eivät ole tuota kukkaa koskaan nähnyt. Saisi nyt olla rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa joskus olisikin niin, että niitä jotka ovat kangasvuokon nähneet olisikin enemmistö. Kiitos Pirkkoinkeri.

   Poista
 8. Tätä jo odottelinkin, tänään näin täällä valkovuokkoja. Onko tämä samalla paikalla mistä aiemminkin ne bongasit.
  Ovat tosiaan aikalailla hävinneet, muistan , että niitä oli lapsuudessani paljon enemmän, no siitähän onkin jo melkein vuosisata ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samalla paikallahan tämä ja yksi ruusuke enemmän, joten pientä toivoa olisi ensi keväänä useampaankin kukkaan. Kangasvuokkohan rauhoitettiin jo 1950 luvulla, en muista tarkkaa vuotta. Muistan kuitenkin kun mummo näytti minulle sitä ja sanoi, ettei siihen kukkaan saa koskea mitenkään.

   Poista
 9. Hän, ihanainen, on täällä taas! <3 <3 <3

  Hienoa, että kasvusto laajeneekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ihanainen tykkää kasvaa aivan polun laidassa ja niin näkyvällä paikalla, että houkuttaa ohikulkijoita. Aina on joku joka yrittää siirtää sitä omaan puutarhaansa :(

   Poista
 10. On harmillista, että harvinaisia luonnonkukkia yritetään siirtää kotipihoille. Nykyään monis sellaisia (kuten sini- ja keltavuokkoja) saa niin helposti taimiliikkeistäkin ja varta vasten kasvatetuista on enemmän iloakin kun ne lähtevät helposti kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelen sitä, miksi kukkaa ei voisi ihailla siellä metsäpolun varrella missä sen näki kasvavan, miksi pitää "omia" ja yrittää saada omaan pihaan. Eilen tapasin pariskunnan joka raastoi kanervaa kaupungin maalta kahteen jätesäkkiin :((
   Miksi ei voi olla puutarhassa tosiaan sinne tarkoitettuja kukkia, kun kuitenkaan siellä luonnostaan kasvavia ei monestikkaan hyväksytä vaan revitään pois. Esim. Rouva repi pihastaan päivänkakkarat ja istutti tilalle markettaa .

   Poista

Pidän kommenteista ne ovat blogin suola, mutta valitan anonyymina ei enää voi kommentoida. Syy on roskapostin.