sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Kaksi niin kaunista

Tai oikeastaan kolme.
Aamupäivän kurkistus korentolammikolle toi yllätyksen, tuoksun muodossa. Suopursut kukkivat ja pian avautuvat jo suokukatkin.

Opin sitten taas uuttakin, kun tutkin suopursua hieman enemmän kotona ukkosen jyristessä ulkona.
Tuoksuhan on varmaan kaikille tuttu, mutta ainakin minulle oli uutta, että se on haihtuvaa karvaan ja polttavan makuista öljyä, joka sisältää hermomyrkkynä vaikuttavia yhdisteitä.
Silti sitä on aikoinaan käytetty rohtona ja oluen mausteena.
Suopursuoluesta sai ankaran päänsäryn ja herkkä ihminen voi saada jomotusta jo pelkästään suopursusuolla kävelystä. No en sitten enää taita oksaa maljakkoon. Kaunis se on katsella ja varovasti tuoksutellakkin ;)

Lammikolla alkoi olla jo vilinää. Korentoja lenteli useampi kymmenen ja näitä pikkutikkuja sitten lukematon määrä enemmän. Keihästytönkorento lienee Suomen yleisin korento.

Hmmm... koska suopursut kukkii, niin jokohan suolampien kuningatar olisi avannut kauniit kukkansa.
Siirtyminen toisaalle ja kyllä kannatti.

Raate loistaa jo kauas valkoisena mattona. Ranta kuhiseen uimareita (vesi +20) joten pikainen todistuskappale kortille ja palaan toisena päivänä kuvaamaan kunnolla.

34 kommenttia:

 1. Mitä, kukkiiko jo suopursu! Kiire viikko edessä, jospa yrittäisin johonkin väliin päästä sitä kuvaamaan. Raate on minulle tuntematon kasvi. Pidetään mielessä. Hyvää toukokuun vimppaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suopursu vasta aloittelee joten etköhän sinä ehdi. ;) Oikein mukavaa viikkoa sinulle, kiireestä huolimatta.

   Poista
 2. Taidokas asetelma korentokuvassa. Raate on yksi kauneimpia luonnonkukkia. Monesti se kasvaa niin märillä paikoilla että harva sen kauneuden näkee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus korennot sentään asettuvat kauniisti esille, eikä aina johonkin heinikon sisään. ;) Märkää tosiaan oli, paljon märempää kuin vuosi sitten. Rankkasateet ovat tehneet tehtävänsä ja joka paikka "tulvii".

   Poista
 3. Minäkään en ole tiennyt suopursulta tuollaisia vaikutuksia. Kielosta haihtuvien höyryjen olen tiennyt voivan aiheuttaa hallusinaatioita, joten ei kannata pitää suuria kielokimppuja sisällä, eikä varsinkaan makuuhuoneissa :) Komeita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun noita "tarinoita" lukee tuntuu kuin kaikki kasvit olisivat jotain myrkkyä. No, niinhän ne lääkkeet ovat tänä päivänäkin, vaikkakin pillereiden muodossa.
   En pysty pitämään kieloja sisällä, saan oitis päänsäryn. Nyt onkin täällä lähimetsät aivan täynnä kukkivia kieloja ja voi sitä tuoksua.

   Poista
 4. Suopursu on kaunis, enpä ole tiennyt sen ominaisuuksista mitä se aiheuttaa. Raatteen olen viimekesänä saanut kuvattua ekakerran, olen aina mennyt lammelle liian myöhään. Nyt pidän huolen, että saan nähdä ja kuvata niitä. Kaunis se on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suopursu on kaunis ja muutenkin kasvina erikoinen, mites siinä laulussakin sanottiin kuinka se "ylpeänä kantaa kukinnon". ;)
   Pidähän tosiaan silmällä raatetta ja toivottavasti ei sateet tuhoa sitä ennen aikojaan. Täällä eilinen rankkasade tuhosi lähes kaikki.

   Poista
 5. Suopursu on kaunis kukkija ja tuoksustakin olen tykännyt. Joskus keräsin kukkia ja kuivattelin vaatehuoneeseennippuina koita torjumaan, en tiedä oliko apua, koita ollut:)
  Raate on myös kaunis kasvinakin ja kukkivana erityisesti!
  Hieno kuvasi ovat jälleen kerran!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minttuli. Pidän tosi paljon suopursusta, se tuo mieleen pikkulapsena isän ja äidin kanssa tehdyt kalaretket korpilammille, kun sain nukkua suopursujen keskellä.
   Tuota koinkarkoitusjuttua olen myös kokeillut, en tiedä toimiko, mutta ei niitä koitakaan ollut. :))

   Poista
 6. Suopursu on kaunis mutta niin voimakas tuoksu että minä saan kyllä päänsäryn:-( Raatteen yritin kerätä kasviooni 50-60 luvulla, nyt en muista sainko kuivaksi vai menikö roskiin. Silloin kerättiin kaikki kasvit juurineen, minulla olikin 300 kasvia kerättynä...kun sain kokeista 9, halusin uusia....taisin sitten saada 10-....ei mennyt putkeen sekään koe!!
  Aurinkoista päivää kun sitä vielä on :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä olen yhden oksan taittanut parvekkeelle, sisällä en tuoksuvia kukkia voi pitää. Tuossa raatteen kuivattamisessa on tainnut olla melkoinen työ, koska juuristo on valtava =DD

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos Ruoko Kerttunen, joskus ne tosiaan asettuvat kuvaan ihan mukavasti ;))

   Poista
 8. Kun mökiltä käsin olemme lähteneet mustikkaan, niin useasti olemme ohittaneet raatesuon. Aina olen harmitellut sitä, ettei koskaan raate ole sattunut olemaan kukassa. Nytpä tiedänkin, että pitääkin tehdä retki alkukesästä ennen marja-aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä juuri näihin aikoihin, raatteen kukka ei kestä kauaa, joten toivon että pääset näkemään.

   Poista
 9. En ole tuota suopursusta kuullutkaan, tykkään valtavasti sen tuoksusta suolla kävellessä!
  Näin eilen muutaman sudenkorennon, olivat aika vikeliä, kuten tiedät :)
  Kasvaakohan meilläpäin raatetta, en ole ainakaan osannut katsoa, kaunis kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raate kasvaa avosoilla sekä järvien ja lampien nevareunuksissa... kertoo kasvikirja. Mutapohjainen lampi tuo on missa sitä kasvaa täällä. Ehkäpä löydät sieltäkin. Tänään korentoja lensi jo huomattavasti enemmän kiirehän niillä on pariutumaan ja munimaan. Monta tandemia lensi jo tänäänkin.

   Poista
 10. Suopursu ja raate jo kukassa! Kaunis kuva korennoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat ja lupiinitkin aukesi tänään... mitä meille jää juhannukseksi, kun koiranputkikin jo kukkii ;)) Kiitos Saraheinä

   Poista
 11. Voi surkeus kun en jaksa metsälenkkiä tehdä, mieli tekee kun katsoo kuviasi jotka taas niin hienot

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, moni ihanuus jää silloin näkemättä, mutta sellaista elämä on. Monesti mietin mitä sitten jos ja kun en enää jaksa tai uskalla samoilla metsiin. Onneksi täällä on tällaisia paikkoja ihan teiden varsilla, pääsee vaikka autolla viereen.
   Kiitos Emileitha/Tarja

   Poista
 12. Ai pursussa hermomyrkkyä ja sitä sai käyttää oluen mausteena, ilmankos ukot puutuu sitä paljon nautittuaan, heh heee.
  Korento kuva on hieno ja raate on kaunis kukkiessaan.

  VastaaPoista
 13. Jokin mättää, en meinaa saada kommenttia sisään.
  Yritän nyt lyhyesti.n kelit viilenneet.
  Hyvin on korentokuvauskautesi lähtenyt liikkeelle.
  Joko siellä on kelit viilenneet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, onneksi sait sentään tämän läpi. Muutamissa blogeissa on ollut jotain häikkää, joten kait se bloggerista taas johtuu. Mukavasti tosiaan alkoi korentokausi, mutta pakollinen paussi tuli sitten heti päälle. Tänään viileni täälläkin ja vettä sateli jonkin verran. +5 ja tuuli pohjoisesta, mutta ollaan iloisia ettei ole sentään pakkasta ja toivotaan, että tämä olisi se normaalisti kesäkuun alussa oleva kylmä jakso, ettei kauaa kestäisi.

   Poista
 14. Suopursun ja raatteen kukkimista minäkin jo alan ootella. Tykkään kummastakin.
  Kertomasi suopursutieto oli minulle uutta, mutta kiva tietää nyt.
  Kaksi kaunista, todellakin, kuin myös korentokuva.

  VastaaPoista
 15. Jänniä nuo perimätiedot monista kasveista. Joitain tunnen ja muistan jo lapsuudesta, mutta paljon on ihan uutta. Ei vaan kannata mennä enää itsekseen kokeilemaan ihan mitä vaan. :)
  Ei se kukinta sielläkään enää kaukana ole, kunhan ilma taas tästä lämpenee. Kiitos aimarii.

  VastaaPoista
 16. Kerrassaan upea kuva korennoista! Minulla alkaa loma parin päivän päästä, tuskin maltan odottaa että pääsen kirmailemaan tuollaisia ihanuuksia etsimässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Häivähdys, parin päivän päästä taas ilmatkin hymyilevät joten oikein mukavaa lomanalkua. :)

   Poista
 17. Alkukesäinen kävely suolla on ihana juuri tuon suopursujen huumaavan tuoksun vuoksi... Enpä tiennyt minäkään, että se sisältää ärsyttäviä yhdisteitä ( tuosu on kyllä niin voimakas, että en yhtään ihmettele).

  Raate on kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään oli valtaisa tuoksujen kirjo, kun suopursut, pihlajat ja täällä laajoina alueina tuhansittain kukkivat kielot touksuivat kilpaa.
   Tuota kasvikirjaa kun tutkii, niin melkein kaikissa ennen lääkkeinä käytetyissä kasveissa on myrkkyä joka vaikuttaa mikä mihinkin. Toisaalta niinhän se on apteekin lääkkeidenkin kanssa. :(
   Raate on kaunis, vaan nyt sen kukinta jäi kovin lyhyeksi rankkasateiden takia. Sääli.

   Poista

Pidän kommenteista ne ovat blogin suola, mutta valitan anonyymina ei enää voi kommentoida. Syy on roskapostin.