sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Luonnon pieni kaunis "ihme"

Monia vuosia sitten istutin mökkipihaan valkovuokon. Yhden ainoan mättään.Se kukki kauniin valkoisin kukin. Meni vuosia kun en siellä käynyt, enkä tietenkään nähnyt kukkaakaan. Toissa keväänä huomasin, kukan vaihtaneen väriä, siitä oli tullut lilaan vivahtava. Viime kesänä koira kerkesi hieman raapaisemaan puskaa ja luulin sen tuhoutuneen.
Eikös mitä, nyt se on tehnyt lehtiä oikein runsaasti, mutta vain yhden kukan


Väri edelleen hennon lilahtava.
Toisaalla tammentaimen mukana tulleet tuusulan valkovuokot ovat aloittaneet leviämisen ja tammen istuttamisesta on kulunut parikymmentä vuotta. Hämmästyttävää jotenkin tuon(kin) kukan elinkaari ja sitkeys. Mikä saa sen vuosien uinumisen jälkeen innostumaan kasvusta, vaikka alueelle ei olisi tehty mitään.
Maailmassa on paljon pieniä suuria asioita, joita emme edes huomaa saati sitten ymmärrä.

20 kommenttia:

 1. Valkovuokolla kestää kuulemma 10-15 vuotta kasvaa siemenestä kukkivaksi. Bongasin tänään mökillä kolme vastaavanväristä valkovuokkoa ja muistin, että ostin useampi vuosi sitten nemorosa Robinsonianaa (värillinen valkovuokkolajike vuodelta 1870) ja siinä on tuo sama vaaleansinilila väri. Se ei kukkinut monena vuonna, kun peurat mylläsivät kukkapenkin, mutta eilen yllätys oli melkoinen, kun näin nuo kukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihmettä, oliskohan tuo sitten joku menneisyydestä esiin putkahtanut kukka, eikä ollenkaan se minun istuttamani. Kukkii vaan ihan samassa paikassa tai sitten muistini pätkii joka on erittäin todennäköistä. Kiitos Intianminttu

   Poista
 2. Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa.

  VastaaPoista
 3. Kasvun voima yllättää! Kauniin värinen valkovuokko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvun voima tosiaan yllättää, tuli tuosta mieleeni koivu joka kaadettiin kevättalvella jäisena, niissä katkotuissa oksissa on nyt lehdet. Tunsi itsensä todella pahaksi ihmiseksi. Kiitos Saraheinä

   Poista
 4. Kaunis vuokko ja mielenkiintoinen tarina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis se on ja nyt tuntuu, kun luin tuon Intianmintun kommentin, että maailma on kasvienkin osalta huomattavasti mielenkiintoisempi kuin oletin.

   Poista
 5. Tuollainen yllättävä löytö ilahduttaa. Useimmin näkee sinivuokoilla eri värivivahteita, en tiennytkään, että valkovuokkojakin toista väriä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinivuokkojen värikirjo on kyllä melkoinen, mutta valkovuokko on uutta. Ehkäpä tämä onkin ihan toinen kasvi kuin se jonka istutin, sattuivat vaan samaan paikkaan katajan juurelle. Jokin vanha joka on uinunut maapohjassa vuosikymmenet metsän suojassa.
   Tosin tuolla lähialueilla kasvaa myös valkoisia mustikoita, ja villinä keltaisia vadelmia metsässä. Liekö jonkun jostain joskus ammoisna aikoina tuomia.

   Poista
 6. Herkän kaunis on, luonto yllättää hyvin usein!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto yllättää, kun sitä pysähtyy seuraamaan. Liian usein tuo kaikki jää huomaamatta ja ennenkaikkea ymmärtämättä.

   Poista
 7. Erikoisen värinen vuokko, mutta kaunis on. Jospa niitä tulevinä kesinä löytyisi lisääkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se tuossa nyt jaksaa jatkaa elämäänsä ja kukkia tulevinakin vuosina. Lähitienoita hieman seuraillaan mahdollisten uusien huomaamiseksi.

   Poista
 8. Pienia mutta suuria ihmeitä on luonto täynnään, nyt onkin aika niitä huomta. Kaunis se on , näen paljon kahta väriä ihan vierekkäinkin enkä ymärrä mistä se johtuu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tosiaan näitä ihmeitä vielä huomaa, kohta kaikki on yhtä vihreää ja värien kirjoa josta yksityiskohtien löytyminen ei enää olekkaan niin helppoa.
   Paljon on luonnossa jota ei oikein ymmärrä, niinkuin tuokin,kaksi saman lajin kukkaa vierekkäin toinen sininen toinen valkoinen. :))

   Poista
 9. Mielenkiintoinen löytö ja seurannan kohde joka vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta seurantaan ja valjastin siihen jo nuoretkin. :))

   Poista

Pidän kommenteista ne ovat blogin suola, mutta valitan anonyymina ei enää voi kommentoida. Syy on roskapostin.