perjantai 23. toukokuuta 2014

Mutalammikon reunalla

On jälleen se aika, jolloin silmät tarkkoina tuijotetaan mutalammikon heinäisiä mättäitä. Siinä vierähtää tunti jos toinenkin, hyvin nopeasti.
Aurinko paahtaa, mutta ei sitäkään huomaa. Hattu päähän ja juomista mukaan.
Pyörin tunninverran tutulla mutarannalla, näkemättä yhtään mitään, hmmm... eikö vielä tänäänkään yhtään toukkaa nouse ylös.
Siinä sitä miettii korennon elinkaarta, miten se toukkana elelee tuolla moskaisessa vedessä ja nousee sieltä ylös kun oikea aika koittaa.
Klo 10.07
Toukan on löydettävä sopiva korsi mihin kiipeää, korren on kestettävä korennon rimpuilut kuoriutumisen aikana, sen pitää olla suojassa pedoilta, sen ympärillä tulee olla tilaa, jotta korento pystyy levittämään siipensä ja vielä siitä on päästävä helposti neitsytlennolle, jolloin korennon siivet eivät vielä oikein kanna.
Miten tuo toukka osaa kaiken tuon.
Kello on 10.35 kun huomaan tuon yllä olevan tilanteen, korento on jo kuoriutunut ja pitelee lujasti kiinni kotitoukastaan.

klo 10.30

Siivet ovat avautuneet ja niissä on jo hieman väriäkin. Nyt jo tunnistaa, että kyseessä on ruskohukankorento, ensimmäiseni tänä keväänä.
Se kiipeää hieman ylemmäs saadakseen paremman otteen, mutta hennot heinät alkavatkin taipua, nopeasti se kerää lisää heiniä "kainaloonsa" ja tilanne on pelastettu.

Klo.10.40

Nyt on "koti" jätetty taakse ja siipien kuivattelu jatkuu. Aamuaurinko mukavasti lämmittää ja korennolla lienee kaikki hyvin.

 klo 10.42
Siipen toimivuutta testaillaan hypähdellen korrelta korrelle, vaarallista puuhaa, muutaman kerran se on pudota veteen, mutta vielä kaikki hyvin.

klo 10.54

 Valmiina neitsytlennolle. Kaunis ruskohukankorento lennähtää tuosta kohta ehkä läheisen puun suojiin ja toivoo olevansa piilossa nälkäisiltä pikkulinnuilta, jotka sirkuttavat samassa pusikossa.


Huomenna kun menen tuonne lammikolle uskon siellä lentelevän useampia tämän lajitovereita.
20 kommenttia:

 1. Taitaa korennotkin heräillä tavallista aiemmin tänä suvena kuumien säiden johdosta. Hieno kuvasarja kaunottaresta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa ovat muutaman päivän myöhässä ;) Kuoriutuminen alkaa otollisilla paikoilla kuun puolessa välissä ja tuolla lammikollakin viimevuonna 20.5 kuoriutui runsaasti ruskohukkia. Täällä kevät ei enää ole aikasessa, se oli kyllä, mutta kylmä kausi vei taakseppäin ja nyt kaikki tapahtuu yhtäaikaan. Kiitos Minttuli

   Poista
 2. Tämä oli hieno ja opettavainen postaus, nyt tiedän minäkin, miten kaikki tapahtuu. Kiitos.

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Susanna, luonto on kiehtovaa seurattavaa.

   Poista
 4. Oi miten hieno kuvaus sinulta, kiitos taas tästä:-)
  Minä hoitelin mökillä tänään noitanokinenän virkaa, ja saunaan kävin ostamassa uuden kiukaan...entinen puhki...nyt sitten kaupungissa kun kylpemään ei pääse, ei onneksi omassa järvessä tuo vesi niin hirmu lämmintä ollut!
  Aurinkoisia korentojen täyttämiä päiviä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hilkka, korentoja, perhosia, kesää sitähän tämä nyt on. Aurinkoa sinunkin päiviisi.

   Poista
 5. Ei ole vaivatonta ruskohukankorennolla. Ei vaaratontakaan.
  Parasta luontokuvausta sanoin ja kuvin. Todellinen tietopläjäys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aimarii, ei ole yksinkertaista edes korennoilla ja kuitenkin ne ovat olleet maanpäällä jo ennen dinosauruksia. Mystisiä pieniä olentoja.

   Poista
 6. Täytyykin lähteä taas sopiville korento poluille, viimeksi niitä oli aivan valtavasti ( tais olla samoja kuin nämäkin)
  On se vaan onnea päästä näitä taas kuvailemaan, hienot kuvat ja hyvä selitys miten kaikki tapahtuu ..huh vaarallista on korennon elämä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaaroja on täynnä lyhyt elämä, vain muutaman viikon pituinen. Kiitos Emileihtha/Tarja

   Poista
 7. Hieno kuvasarja ja kertomus korennon kehityksen vaiheista. Korennon lentoja on hienoa seurata nautin kun pihalla alkaa lentuet vieraileen. Mutaiseen kaislikko rantaa on matkaa noin 300 metriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinähän ne pihamaalla varmasti lentelevät ruokaa pyydystämässä. Rantaan menevät taas munimaan. Kiitos Katinka

   Poista
 8. Mahtavat kuvat!!!! Mielenkiintoista, kannatti odotella tilaisuutta. Tunti menee kyllä ihan kevyesti kun on jotain tällaista katsottavaa.
  Miten ihmeessä se on mahtunut tuonne kotiloon, luulisi että on varpaita nipistänyt :)
  Tuota kun pääsisi ikuistamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime keväänä istuin useamman tunnin tuolla samalla lammikolla ja kuvasin koko kuoriutumisen. Toukka oli jo noussut korsille. Nyt näitä on pilvin pimein lammikoilla, missä ruskohukat yleensä lentävät. Tänään löysin kahdeksan toukkaa joista yhdessä enää oli korento kiinni.
   On se niin upea kokemus, että toivoisin sinun sen kokevan. Kiitos Vikki

   Poista
 9. Hieno kuvakertomus! Melkein kuin olisi ollut paikalla seuraamassa tapahtumia! Kiitos :)

  VastaaPoista

Pidän kommenteista ne ovat blogin suola, mutta valitan anonyymina ei enää voi kommentoida. Syy on roskapostin.