maanantai 16. kesäkuuta 2014

Kaksi minuuttia kummitusmetsässä.

Huom. Ällötysvaroitus.

Kesäinen lenkkipolku, oikein mukavan lämmin keli, ei liian kuuma ja lintuja puiden oksat notkollaan... no ainakin melkein. Kunnes mutkan takaa alkoikin aivan uusi maailma... tulimme kummitusmetsään, jota en kyllä kuvaamaan jäänyt, selitys löytyy tästä...

"Tuomenkehrääjäkoi lienee maisemallisesti merkittävin perhoslajimme. Kesäinen kävelyretki kehrääjäkoin valloittaman tuomiviidan halki on kuin vaeltelua kummitusmetsässä.
Oksat on syöty lehdettömiksi, kokonaiset puut kiedottu valkoisiin harsopusseihin. Harsoa on aluskasvillisuudenkin yllä ja jopa elottomat kivetkin on verhottu sitkeään seittiin. Tämän järkyttävän maisemanmuutoksen on saanut aikaan siro sentin mittainen perhonen."
( Lainattu teksti  "Kotimaan luonto-opas" )


Todellakin seittiä oli kaikkialla ja niin myös noita toukkia tuhansittain. Ei tullut pieneen mieleenkään astua siviin ...onneksi kohtuullisen leveältä polulta. Eikä myöskään pienintäkään halua jäädä moista näkyä ihailemaan.
Nuo toukat siis rakentavat tuota seittiään suojaksi koteloitumisajakseen ja kun keskikesällä perhoset kuoriutuvat, alkaa puun nopea toipuminen.
Tulee vaan mieleen, että jos kaikki nuo toukat kehittyisivät perhosiksi niin kyllä olisi vilskettä ilmassa.
Yhtään perhosta en nähnyt.

14 kommenttia:

 1. Uhh. Tänä vuonna tuomenkehrääjäkoit ovat valloittaneet koko maan tuomet. Luonto on täynnä ihmeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on, toki kaikki tuo kuuluu luontoon siellä ei ole mitään ylimääräistä, mutta merkillinen on tuo perhonen ja sen lisääntymiskeino. Linnuilla on ainakin ruokaa.

   Poista
 2. Kääk! Lapsena en voinut mennä lähellekään tuomia toukka-aikaan, nyt voin hieman helpommin kulkea läheltä noita puita. Tuomien alle en suostu vieläkään menemään, kauhea ajatus jos toukka putoaisi tukkaan tai niskaan. Vaikka pidän ötököistä, se olisi jo liian likeinen kontakti toukkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä oli vaikeaa kulkea polulla, kun oksat ylettivät tielle ja sieltä putoili toukkia. Polun vieret oli harson paitossa ja tuokat siellä kiemurtelivat. Ötökät on mukavia, mutta nuo otukset menee jo yli ;))

   Poista
 3. Äklöttävää! Viime vuonna mökin vieressä kasvava tuomi oli aivan toukkien peitossa, samoin istutuspöytäni mökin takana ym, ym. Perhosia oli sitten heinäkuussa paljon ilmassa. Haarapääskyt pyydystivät niitä ahkerasti iltaisin. Tänäkin vuonna toukkia on jonkin verran, mutta tuomea ei olla sentään kaluttu ihan puhtaaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen haaveillut tuomesta pihapiirissa, mutta en enää =DD Eihän nuo mitään vaarallisia ole ja osana luontoa niilläkin on jokin tehtävänsä, mutta silti....

   Poista
 4. Johan nyt, ne ovat siis levinneet koko maahan. Täällä on ollut muutaman vuoden noita kummituspuita, niin on taaskin. Pikkulinnut ovat innoissaan suuresta toukkamäärästä. Inhottavan näköistä kieltämättä. Sitä aina ihmettelen miten nopeasti puut toipuvat ja alkavat kasvattaa uutta lehteä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä tuntuu nyt olevan ihan jokapuolella kaupunkia. Maaseudulla liikkuessa en ole havainnut yhtään, ainakaan vielä. Noita toukkiahan on tuhansia jo yhdessä puussa saati sitten koko kaupungissa... paras olla ajattelematta enempää =DD
   Pian taas ei muisteta koko toukka-armeijaa.

   Poista
 5. Tämä tulee syklettäin kuten muutkin luonnonilmiöt, puut ovat todellakin järkyttäviä kummituspuita. Täällä ovat kyllä ihan kauniita, olisiko kylmällä keväällä ollut jotenkin otollinen vaikutus tai sitten helteillä tai vain luonnon valinnalla, kuten lisääntymisessä muutenkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän se ole luonnon oma valinta, sehän toimii oman järjestelmänsä mukaan. Mikäli siihen ei ulkopuoliset puuttuisi.

   Poista
 6. Hyvä kun varoitit. Kyllä mä hyönteisistä tykkään, mutta liika on liikaa. Tuokin ilmiö on vielä näkemättä. Todella kummitusmainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt en taida sanoa, että toivoisin sinun näkevän ;) Vaikka onhan se luonnon omaa luomistyötä sekin ja ihan vaaratontakin .Ei silti vieläkin näky puistattaa.

   Poista
 7. Olen nähnyt samaa ja inhottavaa se on todellakin, jännä ilmiö kuitenkin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse kuin ajatella niin puistattaa ja ohikulkiessa mielikuvitus saa toukat ryömimään pitkin ihoa ;)) Kuitenkin ihan luonnollinen tapahtuma jossa ei ole mitään vaarallista.

   Poista

Pidän kommenteista ne ovat blogin suola, mutta valitan anonyymina ei enää voi kommentoida. Syy on roskapostin.