sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Västäräkki ahdisteli virtavästäräkin poikasta

Oltiin tänään kuvaamassa virtavästäräkkejä ja saimmekin iloksemme poikasen myllynkatolta kuvattavaksi. Odottelimme, että emot tulisivat sitä ruokkimaan ja pääsisimme oikein fiilistelemään, vaikka kohde olikin hieman liian kaukana. ;).
Yht'äkkiä paikalle lennähti västäräkki, joka aloitti hurjan uhittelun poikaselle.

Poikanen oli paikoillaan, mutta puolustautui kyllä nopeasti.

  Ahdistelija väistyi....
 ... mutta vain palatakseen takaisin entistä voimakkaammin. Tätä jatkuin usean minuutin ajan. Västäräkki väistyi, mutta palasi uudelleen
 Se yritti puolelta jos toiseltakin, mutta ei koskenut poikaseen.
 Poikanen ei yrittänytkään poistua paikalta, liekö lentokyky vielä heikko. Pieniä pyrähdyksiä vaan teki.
 Lopulta taisi poikaseltakin pinna palaa ja västäräkki antoi periksi.
Nyt oli sitten sulkien ja höyhenpuvun siistimisen aika. Emoja ei tullut hätiin, vaikka olivatkin lähellä. Luonnossa pitää oppia pitämään puolensa.
Mistä moisessa oikein oli kysymys? Hämmentävää, sillä en ikinä olisi uskonut västäräkin käyttäytyvän näin, koska ei ollut oman pesän puolustuksesta kyse. Ei kai se kosiotanssiakaan tanssinut?
Sovussa ovat koko kevään elelleet kosken rannalla.

22 kommenttia:

 1. Olipa mielenkiintoinen tapahtumasarja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta, ymmärtäisin jos olisi uhitellut aikuisille virtavästäräkeille, mutta miksi poikaselle. Kyllä luonto on yllätyksiä täynnä.

   Poista
 2. Virtavästäräkki? Aivan uusi laji minulle, hieno bongaus!

  Ja upea kuvasarja, jännittävä tarina. Emot eivät varmaan koe saman suvun - västäräkkejä molemmat - hyökkäilyjä vaaraksi. Tai jospa tuo iso oli emo ja sillä oli poikaset lähellä. Yritti ajaa tunkeilijan pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virtavästäräkki on melko harvinainen vieras meillä Suomessa, sattumalta osui tänne keväällä ja jäi sitten pesimäänkin. Kolme poikasta niillä on. Tuo tutumpi västis on asustellut samalla koskella sekin, eikä hankaluuksia ole huomattu. tarkkailijoita nimittäin riittää:))
   Poikaset on silläkin, mutta siltikään en tajua. Miksi se hätistää poikasta? No luonnossa on varmasti paljon mitä ei heti ymmärrä, mutta kaikella on tarkoituksensa. :) Kiitos Iines.

   Poista
 3. Aikamoista. Mielenkiintoista joka tapauksessa. Vietavästäräkki samoin kuin keltavästäräkki ovat ihan vieraita minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi se kiva tietää ja ymmärtää tuosta luonnosta vähän enemmän, mutta paljon on siellä vielä arvoituksia. Keltavästäräkkejä on jonkin verran, mutta virtavästäräkki on harvinaisempi vieras.Lintukirja jossa on vain Suomen linnut ei sitä edes tunne.

   Poista
 4. Virtavästäräkki, en ole moisesta koskaan kuullutkaan. Hienot tilannekuvat saitkin :)
  Hyvää juhannusviikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti ja hyvää juhannusvikkoa sinnekkin :)

   Poista
 5. Mielenkiintoinen tapahtuma, jonka sait vielä kuvattuakin.

  Olisiko voinut kyseessä olla sen kaltainen juttu, että västäräkki yritti, kuin emo, huolehtia poikasta pois katolta? Siis, jos västäräkki jostain syystä suhtautui virtavästin poikaseen kuin omaan poikaseensa ja yritti saada sitä pois katolta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä mikä moisessa oli takana, Pois katolta västäräkki ilmeisesti yritti poikasta ajaa, koska muutaman kerran olivat ihan reunalla, niin että oikein pelotti. Liekö kyse reviirijutuista, luin että västäräkki on hyvinkin tarkka rajoistaan. Toisaalta ei se ole ahdistellut aikuisia vaikka ihan sekaisin ovat kosken yllä saalistaneet.
   Kiitos Töyhtötintti.

   Poista
 6. No, olipas mystinen kohtaaminen. Hieno lintubongaus! Minä ihmettelin eilen tuolla kävelytiellä kun västäräkin poikanen nukkuu keskellä kävelytietä. Ohitin sen nurmikon kautta, mutta se vaan vähän aukaisi silmäänsä ja jatkoi unosia. Pelkäsin kokoajan, että pyöräilijä tulee ja ajaa päälle. Ne kun vetävät tuhatta ja sataa. Lisäksi lintu oli aivan se hiekoituksen värinen.

  VastaaPoista
 7. Nyt tosiaan pitää katsella jalkoihinsa, kun noita pikkuisia höyhenpalloja on lähtenyt maailmalle. Poikaset ei vielä osaa edes pelätä mitään. Toivottavasti tuo pikkuinen selviää, sillä pyöräilijältä saattaa jäädä näkemättä kun sitä vauhtia tuntuu riittävän. Ja miksiköhän pitää tähän aikaa ajella ihan pieniä metsäpolkujakin?

  VastaaPoista
 8. En ole koskaan nähnyt keltaista västäräkkiä, ei niitä täällä päin kai ole, erikoinen kohtaus västäräkeillä, pesä kait on katolla, meillä on kattotiilien välissä västäräkin pesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä keltaisia on kahtakin lajia, joista tämä virtavästäräkki on harvinaisempi täällä Suomessa. Aika kaukana toisistaan noiden pesät ovat, mutta ehkä tuossa jossain meni se rajaviiva ;) Kiitos pike

   Poista
 9. Aika jännä etteivät emot tulleet apuun, eikö siinä ollutkaan vaaratilanne!
  Olisin saattanut harkita väliin menemistä, oikeasti en olisi kuitenkaan mennyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siinä ilmeisesti mitään vaaraa ollut, uhittelua ja pullistelua vaan västäräkiltä. Kerran kyllä pelkäsin poikasen putoavan katolta, mutta ei se ihan lentokyvytön sentään ollut...onneksi. Taisi kaksi urosta siinä mitellä voimiaan. ;))

   Poista
 10. Näin eilen mökillä, miten västäräkki samanlaisessa asennossa hyppi maassa toisen västäräkin edessä. Värisytti siipiään ja teki välillä pienen nopean sivuhypyn ja jatkoi siipien levittelyä ja väristelyä. Minä tulkitsin sen kosiotanssiksi. Tosin toinen västäräkki karkotti sitä välillä nokallaan kauemmas. Ymmärrän nyt noiden touhuja?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kait se tosiaan on sitten kosiotanssia ja siksi tuolla katollakaan ei sen suurempaa draamaa syntynyt. Ei näitten touhuja tosiaan ymmärrä. :)

   Poista
 11. Ei pitänyt sanoa että "ymmärrän nyt noiden touhuja" vaan ihmetellä itsekseni että "ymmärrä nyt noiden touhuja" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoinen tapaus! En ole nähnyt västäräkin olevan koskaan näin kiihdyksissään...

   Hieno kuvasarja!

   Poista
  2. Kiitos Kaisa Reetta. Ensimmäinen kerta tuo oli minullakin, mutta tänään näin toisen vastaavan rituaalin kahden västäräkin kesken ja siinä oli kyllä kyse ihan kosiotanssista, koska johti paritteluun.

   Poista

Pidän kommenteista ne ovat blogin suola, mutta valitan anonyymina ei enää voi kommentoida. Syy on roskapostin.