torstai 3. heinäkuuta 2014

Hiilenmusta nokimittari

Kesäaamuna se lepattelee raukeana hitaasti kaikessa rauhassa. Lentelee pitkin pellonpiennarta, koukkaa sitten kesantopellolle ja viivähtää hetken apilan kukalla.
Nokimittari on on ainut lähes kokonaan musta perhonen, vain siivenkärjissä on valkeat pienet "ripset"

Helppo tunnistaa, kunhan ensin tiedostaa tuollaisenkin sympaattisen perhosen olemassa olon ja löytääkin vielä heinikosta. :)
Kovin ujon tuntuinen kun pyrki aina johonkin lehtien suojiin.

19 kommenttia:

 1. Se on sitten perhosmaailman Black Beauty! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) sehän se, saatiinpa perhosmaailmaankin tuollainen ihanuus ;)

   Poista
 2. Onkohan tuo sama laji jota penskana tuli pyydystettyä ja kun otti sormiinsa niin sormet tuli mustaksi. Hieman hiilipölyä muistutti. Hieno perhoskuva jokatapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaapa hyvinkin olla, minulla ei ole mitään muistikuvaa. Musta perhonen oli jotenkin dramaattinen näky. Kiitos Harry.

   Poista
 3. Kunpa näkisikin tuollaisen, ylipäätään perhoset ovat olleet piilossa.
  Hieno kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään perhoset lopettivat lentonsa jo alkumetreillä jos edes ehtivät kuoriutuakkaan, Onneksi nyt lämpiää, eikä sitten tulisi taas jotain lähes syksyn säätä heti ainakaan, että keskikesän liihottelijat pääsevät kuoriutumaan,
   Tuo nokimittari lenteli ihan keskellä päivää, mutta hakeutui varjoon mikä onkin ymmärrettävään mustan värin vuoksi. Kiitos Sirpa.

   Poista
 4. Kaunis kuva!
  Näitä pieniä perhosia näkyy! Todella vähän on perhosia, mutta eiköhän sään paranuttua tilanne korjaannu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä perhosia varmaan kohta näkyy, kun ehtivät kuoriutumaan. Kovasti ainakin odottelen. Näitä ei päiväperhosia on kyllä ollut liikkeellä, mutta jäävät monesti huomaamatta. Kiitos Minttuli.

   Poista
 5. En ole koskaan nähnyt tämmöstä. Kauhean vähän on perhosia näkyny tänäkesänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäinen tuo oli minullekkin, ainakin tietoisesti ;) Kyllä niitä perhosia nyt alkaa lentelemään, kunhan ehtivät kuoriutua.

   Poista
 6. Kaksi ensimmäistä riviä on tosi kaunista kerrontaa, voin kuvitella miten tämä liikkuminen tapahtuu!
  Näissä pienissä perhosissa on niin paljon kauniita, kuten tämäkin. Harmi vaan kun ne ovat niin ujoja, lehtien alla piilottelevia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nokimittari näyttää todellakin raukean tuntuiselle lennossaan, verrattuna päiväperhosiin. Näissä pienissä on paljon kauniita yksilöitä, mutta kuvaaminen niin haastavaa ja oikeastaan ilman makroa mahdotonta. Yritä nyt jollain 300mm putkella saada lehden alapinnalta muutaman millin kokoinen olento kuvaan, kun tarkennus etäisyyskin on mitä on. =DD
   Onneksi nokimittari sentään jäi lähes näkyville.

   Poista
 7. Onneksi kelit ovat lämpiämään päin, niin päästään seuraamaan näitä havaintojasi enemmänkin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tosiaan ja vielä parempi olisi jos tuo tuuli pysyisi aisoissa. Mutta lämmintä kaivataan vähän, ei hellettä sentään.
   Kohta voi olla runsauden pulaa perhosista ja korennoista :))

   Poista
 8. Monenlaista siivekästä niitä onkin ja kauniita vielä kuvissasi ainakin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta, luonnossa on melkoinen määrä jos jonkinlaista siivekästä. Kaikkia ei ehdi edes havaitsemaan. Pitäisi joskus tehdä koe, istua tunti paikallaan ja merkitä ylös jokainen liikkuva olento, montakohan tulisi ;)

   Poista
 9. Täällä perhosmaailma on aikas pieni,ei ole näkynyt täällä perhosia,tavallisesti niitä lentelee tähän aikaan paljon,vaan nyt ei ole näkynyt,,,Onko sit alkukevät tehny tepposet kehityksen kans,jottei ole kehittyneitä ollenkaan :(,harmittaa kovin,oios muksaa ollu kuvata niiitä,aikasempiva kesinä jopa Neitoperhosia,Nokkosperhosia jne on näkynyt,nyt ei ensimmäistäkään,vähän on outoo tuo :0..

  VastaaPoista

Pidän kommenteista ne ovat blogin suola, mutta valitan anonyymina ei enää voi kommentoida. Syy on roskapostin.