maanantai 7. heinäkuuta 2014

Metsätien vierustalla.

Kuljetan sinua nyt punkkeja uhmaten tienvierustan heinikossa. Kuvittele mielessäsi hyttysparvi pyörimään kasvojesi ympärille ja muutama paarmakin voisi pöristä siinä ohessa.
Vasemmalle osuu aamun valo mukavasti.
Pieni hauras perhonen onkin helppo havaita, koska ei mennytkään heinien sekaan piiloon.Kukas siihen ilmestyi, kauan sitä tarvitsikin yrittää heinikosta ja sitten se pöllähtää kuin tarjottimelle.  Oliskohan tämä tiikeri siilikäs? Komea harja ja tuntosarvet.

 Muutama askel niin jokapuolella lentelevät tytönkorennot asettuvat paikoilleen. Varmasti suurin osa ihmisistä kulkee ohi näitä näkemättä, niin hentoja ja pieniä ovat lentäessään heinikon suojassa. En ihan tunnista, oisko sirotyttö tai hoikkatyttö...
 Ihana tesma pelastaa perhospulasta. Urheasti lentää tuulellakin ja piiloutuu auringolta heinikon suojaan. pieni rako löytyy josta saadaan se kameran etsimeen.


Tuolla on taas yksi "tikku"  Tämän kyllä uskon tunnistavani jo silmämääräisestikkin, keihästyttö suomen yleisin korento. Pituutta n 3cm
Koivun lehdelle asettui toinen tyttö. Hmmmm.. tätä en uskalla veikkailla, ilman tarkempaa tutkimista. Epäilykset ovat, mutta...


Haaa... nokkosilla muutamia toukkia. käsittääkseni näistä kehittyy neitoperhoja elokuulle lentelemään. Keväisethän menivät takatalvessa ja kylmässä alkukesässä
 Varjoon vetäytyy myös juolukkasini?, varoen tämäkin tunnistus
Taisit saada hyttysistä jo tarpeeksesi, toivottavasti paarmat ei purreet. ;)
Jatketaan joskus toiste.
Kuvat on koottu eripäiviltä, mutta samasta paikasta noin 30 metrin matkalta metsätien varresta. Ajatukset ovat sellaisina kuin ne tuolla paikanpäällä on, tunnistukset ovat siis pelkästään omasta päästä. :)
Ps. ensimmäinen hirvikärpänen pyydystetty :(

18 kommenttia:

 1. Ihana hyönteisretki kuviesi mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt heinikot ja pusikot kuhisee elämää. Kiitos kun olit mukana Minttuli.

   Poista
 2. Onhan niitä hyttysiä, paarmoja ja punkkeja, mutta siitä huolimatta heinikoita syynätään :) Nämä kuvat ovat juuri sitä, mitä ulkona nämme. Tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei säikytä hyttysiä, paarmija eikä punkkeja, ei myöskään hämiksiä, mutta hieman vielä arastelen sitä hirvikärpästä. Silti en metsäteitä jätä ;)
   Hyönteiset, mukaanlukien ne hyttyset ja paarmatkin, ovat todella tärkeitä luontokappaleita.
   Kiitos Pirkkoinkeri.

   Poista
 3. Koko ajan tulee uutta nähtävää ja paljon näkee kun hitaasti liikkuu! Tykkään kuvistasi!
  Pienet, hauraat perhoset ne jotka lähtevat liikkeelle jalkojen edestä ovat niitä kauniimpia, juuri tuollaisia kuin ylimmässä kuvassa.
  Tesmoja on nyt paljon. Mutta menevätkö perhoset hellettä pakoon, kun tänään oli niin hiljaista.
  Menisivät hyttyset ja paarmat myös! Hirvikärpänen, nyt jo!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka tältä kesältä jäikin paljon pois, niin toivotaan loppukesästä lajikirjoltaan runsasta. Olen juuri löytämässä nuo vaatimattomat pienet heikoissa elelevät hauraat perhoset. (mihinkähän tämä vielä johtaa)
   En ole varma, mutta ainakin tänään perhoset, ne vähätkin löytyivät varjosta ja heinikosta. Hiljaista tosiaan oli. Ja tuo hirvikärpänen olisi saanut pysyä vielä poissa.En sitä kyllä ala kuvaamaan :))

   Poista
 4. Upeita löytöjä :-)
  Hyttysiä en kaipaa lisää enää yhtään. Loput menkööt suoraan lintujen suihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna, en minäkään hyttysiä kaipaa, vaikka eipä ne ole ainakaan vielä minua kiusanneetkaan pistelyillään.

   Poista
 5. Kiitos kivasta retkestä, paljon oli nähtävää :) Kunpa minulla olisi tuolla kotipolullakin samanlainen opas nimeämässä lajeja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukana olosta ;) pikkuhiljaa ne lajit alkavat hahmottua mieleen, mutta paljon on tuntematonta maailmaa tuolla heinikossa.

   Poista
 6. Sitä on sitten taas makoiltu urakalla heinikossa;) Hyviä osumia!

  VastaaPoista
 7. Herkän kaunista . Suloinen suvi antaa lämpöä ja ötökät voi hyvin..mutta voi ei hirvikärpäsiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirvikärpänen on oikeastaan ainut inhokkiotus tuolla luonnossa. Onneksi sitäkin vastaan on jo suojia joten tänä kesänä koetan uhmata sen valtaa. Aiemmin olen suosiolla jättänyt ne alueet rauhaan missä sitä esiintyy. Kiitos RaijaAnnikki

   Poista
 8. Niin ihmeellistä monta tarjoaa luonto kuvattavaksikin. Vaivannäkösi on palkittu upeilla kuvilla.
  Minäkin olen nähnyt tytönkorentoja, en noita muita. tai en vaan tunnista niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se luonto täynnä pientä ja ihmeellistä, ei niitä kaikkia edes löydä etsimälläkään, saati sitten normaalisti kulkiessaan. sattuman osuessa kohdalle voi onnistua ;)
   Perhoset taitavat vasta aloitella siellä sinun korkeuksillasi, niukasti niitä on täälläkin. Liekö talven ja kevään sääolot tehneet tuhojaan.

   Poista

Pidän kommenteista ne ovat blogin suola, mutta valitan anonyymina ei enää voi kommentoida. Syy on roskapostin.