keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Viikon opetus asenteeseeni.

Viikko sitten kuvasin mökin rannassa ihan huvikseni lokinpoikasta, sitähän nyt on kuvattu kaiken kesää. Hieman se näytti erikoiselle, mutta en sen kummemmin kiinnostunut asiasta. Kuvakin ihan melkein musta.
Koneella kotona avasin kuvaa hieman enemmän.... ompas kummallinen lokki, "tekeeköhän valo nuo kuviot". Unohdin kuvan sinne kansioon, kunnes näin netissä kuvan joka muistutti sitä kummallista lokkia...


Tarkempi tutkimus ja kuvastahan löytyi Leveäpyrstökihu.
Enää en vähättele ainuttakaan lentävää otusta tyyliin "sehän on vaan..."
Heinäsorsa naaras on myös sellainen jossa helposti menee vipuun, se voi olla jotain aivan muuta, vaikkapa harvinaisempi heinätavi ;)

12 kommenttia:

 1. Onneksi olkoon mahtavasta havainnosta!

  En ole onnistunut näkemään leveäpyrstökihua muuttomatkallaan lentelemässä. Eilen oli Ylen nettisivulla juttukin ko. linnuista, joita on nähty tänä syksynä poikkeuksellisen paljon Suomessa.

  Annoit hyvän muistutuksen: pitäisi katsoa tarkkaan kaikki tutuilta ja tavallisen näköisiltä vaikuttavat linnut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asikkalassa on useita havaintoja ollut, mutta tämä oli kyllä ihan yllätys. Ensimmäinen Heinolassa nähty leveäpyrstökihu.
   Olen kyllä onnellinen, vaikka vain vilaukselta näinkin ja tunnistuskin tuli jälkijunassa. Kiitos Töyhtötintti

   Poista
  2. Ai että semmonen lokki 😃
   Minäkin luin sen Asikkalan uutisen, mutta enpä oo tällä rannalla moista vielä nähnyt....

   Poista
  3. Siellä Päijänneinstituutin rantamaisemissa niitä kuulemma on ollut, ainakin vielä 30.9. Liekö jo jatkaneet matkaa..

   Poista
 2. En tiedä opinko ikinä edes aivan tavallisia pikkulintuja. Pitäisi osata kiinnittää pieniin yksityiskohtiin huomioita ja se on niin vaikeaa, ainakin minulle. Piti ihan käydä katsomassa se heinätavi ja eikä...se naaras on ihan samannäköinen kun heinäsorsa naaras. Miksi luonto, miksi??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän niitä meinaa oppia. Siksi kuvaan paljon ihan tunnistusta varten ja vasta koneella isommassa koossa katselen tarkemmin. Tuo heinätavi oli kyllä todella hankala ;)) Lentokuvista se on helpommin tunnistettavissa, mutta... myös helpommin kadoksissa ;)
   Kuvatessa keskityy sommitteluun ja asetuksiin, niin eihän siinä kaikkea ehdi havainnoida. No itse kyllä jätän sommittelut jälkikäteen loppuun fiilattaviksi jos kuvan saaminen on siitä kiinni.

   Poista
 3. On noissa linnuissa opettelemista, Kerttujakin on niin moneen lähtöön, ota näistä nyt selvää. Aion muuten ottaa :)
  Siitä kun aloitin tämän opiskelun ei loppujen lopuksi ole niin hirveästi aikaa, monta uutta mielenkiintoista kuvattavaa on löytynyt, jopa laji määrittynyt.
  Ääniä en varmasti opi koskaan tunnistamaan, enkä edes tiedä haluanko. Olisihan se sillä tavalla mukavaa että tietäisi kuka siellä on tulossa tuolle kauniille kuvausoksalle,tässä niin sopivassa aamuvalossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokoajanhan sitä oppii, vaikka ei ihan heti itse huomaakaan. Vähän kun miettii niin aika paljon sitä vuodessakin uutta on oppinut ja ne haasteellisimmathan taitaa olla edessäpäin. Kertut, sirkut ja kerttuset ym, on kyllä tosi vaikeita, pitäisi opetella ne laulut, mutta eihän niitä muista millään. Mulle on osunut kummasti nyt vuoden aikana melkoisesti haukkoja, joita en ennen juurikaan nähnyt. Nyt joka päivä lähestulkoon... On tämä vaan kiehtova maailma

   Poista
 4. Pitkästä aikaa tulin ihailemaan upeita kuviasi....

  Toivottelen hyvää lokakuun alkupuolta ja hienoja kuvausilmoja sinne teillepäin.

  p.s. Uusi bannerisi on ihana! <3

  VastaaPoista
 5. Kiitos Kaisa Reetta. Samoin sinne oikein mukavia syksyisiä päiviä satoi tai paistoi ;)

  VastaaPoista
 6. Trkkana tosiaan pitää olla, eihän sitä koskaan tiedä minkä harvinaisuuden tallentaa. Tätä ei ole kovin moni saanutkaan kuvattua ja varsinkin näin hyvää kuvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja, lyllä tosiaan kannattaa sitä kameraa kayttää, eihän se mitään maksa :) Ei kylläkään montaa kuvaa tästä kihusta ole vastaan tullut. Harvemmin se kuvausetäisyydelle asettuu. Ei tuosta kuvasta ihan kameran jäljiltä olisi tunnistusta saanut, kyllä se on lightroomin kautta kulkenut, jotta yksityiskohdat ovat esiin sain. Sellaistahan se on ollut filmienkin kanssa, tosin nyt paljon helpompaa.... kait ;))

   Poista

Pidän kommenteista ne ovat blogin suola, mutta valitan anonyymina ei enää voi kommentoida. Syy on roskapostin.