maanantai 29. joulukuuta 2014

Pakkaspäivän lintusia

Mahtava päivä niin sään kuin lintujenkin suhteen. Minulle sopii nämä pakkaset, silloin on helppo liikkua, ei särje eikä kolota mistään.

Asiallinen vaatetus joskus tuottaa päänvaivaa, kun kävellen liikkuu. No se siitä ja asiaan.
Aurinko helotti ja jo alkumatka antoi ymmärtää, että joella olisi kuuraa ja joki "höyryäisi". Mustarastasta kuitenkin piti moikata ensin.


Joki tosiaan "höyrysi" mutta aurinko lämmitti niin paljon, ettei pakkanen riittänyt kuorruttamaan puita. Kaunista oli silti.
Kymen virtausta on ilmeisesti vähennetty, koska ohutta jäätä oli rannoilla enemmän kuin vuosiin.


Jopa keskellä virtaa uiskenteli hyhmälauttoja.

Kosken alapuolella toivoin kohtaavani harvinaisemman lintuvieraamme pikku-uikun ja sinne siis.

Joutsenet uiskentelivat ja ruokailivat jään reunalla. Tuon pienen saaren rannasta ne saivat irti jotakin syötävää.


Sorsat ja varikset härnäsivät niitä ja varastelivat ruuat joutsenten nokasta. Hermot meni moiseen yhdeltä kaverilta.

Selkäni takana kuitenkin odotti yllätys. Siellä se pikku-uikku oli. Nyt en ihaillut enää höyryjä vaan manasin ne pahemman kerran, koska pikkuinen oli sen keskellä, eikä kuvaa meinannut saada millään.


Kyllä se olikin pieni, kuin sorsanpoikanen. Tuossa alhaalla se on jään reunassa sorsan edessä.

Toivottavasti ei pakene rakettien paukkuessa ja rauhan kadotessa. Joutsenten puolesta jännittää eniten, isot linnut ei nopesti pääse ilmaan.:(

16 kommenttia:

 1. Upeita kuvia, kiitos.. Selviääköhän joutsenet jos vedet jäätyy, pikkuuikuista puhumattakaan, toivotaan että selviävät. Hyvää Uutta Vuotta 2015

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaisumarjatta, kyllä ne selviävät koska lintuja ruokitaan läpi talven. Kokonaan joki ei jäädy, mutta rannat toki ja silloin joutsenten ruuan saanti vaikeutuu. Hyvää uutta vuotta.

   Poista
 2. Voi sentään noita joutsenia. Kovin pieneksi menee vapaa vesi. Onnittelut pikku-uikusta! Pieni se onkin. Mustarastas on varsin pirtsakan oloinen. Meillä ne tänään olivat ihan "kohmeessa" ja uneliaan näköisiä. Yrittivät vain kestää pakkaskelit selkeästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa kuvassa se sula alue tosiaan näyttää pienelle, mutta sulaa vettä on kyllä reilusti keskellä virtaa. Milloinkaan en ole nähnyt tuosta kohtaa joen jäätyvän umpeen, niinä kovinakaan talvina. Toivotaan ettei nytkään. Mustarastaat ovat tosiaan viluissaan, toivottavasti osaavat nyt ilmojen lämmettyä lähteä heti etelämmäs.

   Poista
 3. Minä todella harvoin olen nähnyt mustarastaita, ehkä kerran vuodessa sellaisen olen onnistunut bongaamaan pihallamme. On kaunis lintu pienen porkkananokkansa kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä niitä tosiaan ole kovin usein tullut vastaan, ihan viime vuosina minäkin vasta olen huomannut niiden olemassaolon. Kaunis ja sympaattinen lintu se on.

   Poista
 4. Aurinko paistaa kuvissasi, ihanaa katseltavaa!
  Mitenkähän nuo joutsenet, luin lehdestä oli siellä sun täällä oli jo pelastusapua tarvittu.
  Onpa tuo pikku-uikku tosiaan pieni, hyvä kun on vertailukohta vieressä.
  Ihan kuin näkyisi jo pieni ripaus kevättä, kai sen kukonjalan tai kahden verran :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mietin tännään tuolla rannalla, kun katselin kuinka pitkälle rannasta jään reuna ulottui. Ohuttahan se toki on, mutta varmasti yllättää joutsenet. Oudosti joen keskelläkin liikkui niitä hyhmälauttoja. Useampi joutsen on tosiaan tuotu Lintutarhalle hoitoon nyt näiden kylmien aikana ja paljon joutsenia on vielä muuttamatta.
   Pikku-uikun koko oli kyllä yllätys, pirteä se oli ja sukelteli kuin olisi palloa koettanut veden alle laittaa :)) Onhan se jo kevättä, kun tuossa -22 asteen pakkasessa sorsilla on jo puolisot mielessä. Onhan se päivä jo monta minuuttia pidempi. :)

   Poista
 5. Ihania auringon koristamia kuvia. Pikkuinen on pikku-uikku, hyvin kummikin taitaa sorsien keskellä viihtyä.

  Voi joutsenia, jospa selviävät jäätyvästä joesta ja osaavat suunnata lämpimämmille vesille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin se tuolla sorsien joukossa tuntui pärjäävän ja aika ärhäkästi antoi lähdöt isommilleen kun liian liki tulivat ;) Toivoisin minäkin, että joutsenet lähtisivät ja mieluusti jo huomenna, sillä rannalla ammutaan paljon raketteja ja linnut pelästyvät sitä. Kerran olen ollut katsomassa ja toiste en mene. Joutsenet poukkoilivat ilmassa rakettien joukossa yrittäessään pakoon. :((

   Poista
 6. Onpa ollut kaunis päivä teillä ja niin upeat kuvat. Sääli noita lintuja kun tuolla värjöttelevät. Pikku-uikku on tosiaan nimensä mukainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä todella upea päivä. Linnut oli kyllä kylmissään, sorsatkin hakeutuivat penkereiden suojiin ja aivan kiinni toisiinsa. Tuo pikku-uikku vaan oli virkeä kuin mikäkin :) Hieman suuremmaksi sen kyllä kuvittelin, mutta oli tosi hellyytävä pallero ;) Kiitos Pirkkoinkeri

   Poista
 7. Upea pakkaspäivän kuvasarja!
  Pahalta kuulostaa tuo rakettien aiheuttama hätäännys joutsenten keskuudessa. eikö ihmiset lainkaan ajattele...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa. Jopa kaupungin oma ilotulitus on tuossa rannalla ja se on kaikkein pahin, kun kymmenen minuutin ajan tulta ja savua lentää taukoamatta taivaalle.
   On kuulemani mukaan niin upean näköistä kun peilaa tummasta sulasta vedestä. :(.
   Eivät ne paukuttelijat lintuja eikä muitakaan eläimiä ajattele, ei ne siinä tapauksessa edes paukuttelisikaan.

   Poista
 8. Onnittelut pikku-uikusta!
  Aiemmin syksyllä yritin bongata pikku-uikkua Lahdessa, mutta en onnistunut. Jos tulee joku hyvä hetki, niin käyn bongaamassa saman yksilön, jonka sinä näit - se on ollut suunnitelmissani jo pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea tuo oli kyllä havaita, sukeltelee paljon ja on niin pieni. Toivottavasti se olisi uudenvuodenaattona tuolla alavirralla, ettei ihan niin pahoin pelästyisi raketteja ja pakenisi. Onnea bongaukseen. Ja kiitos Töyhtötintti

   Poista

Pidän kommenteista ne ovat blogin suola, mutta valitan anonyymina ei enää voi kommentoida. Syy on roskapostin.