maanantai 16. maaliskuuta 2015

Vielä helisee ja rapisee ruokinnallakin.

Vaikka nämä lämpimät aurinkoiset päivät ovat saaneet meidät ihmiset iloitsemaan keväästä, on linnuilla vielä kevättalvi. Ruokaa ei luonnosta joka paikasta löydy, maa on jäässä ja auringonlämpökään ei kaikkialle yllä.
Mökkiruokintamme on metsänreunassa, lumet ovat sulaneet jo aikaa sitten, mutta maa on jäässä. Jäinen järvenselkä huokuu kylmää ilmaa metsän taakse jäävästä auringosta huolimatta.
Ruokailijoita on yhä runsaasti. Ainoastaa hömötiaisia, kuusitiaisia ja töyhtötiaisia ei enää näy.
Pyrstötiaiset ovat paikalla iloisena helisevänä pikkuparvenaan.


Ne ovat jo melkoisen rohkeita, eivätkä säiky meitä, kunhan liikumme rauhallisesti emmekä puhu kovalla äänellä.
Tänään ne etsivät jotakin vaahteroiden rungoilta ja välillä tottakai tankkasivat rasvapalloilla ;))

Selän takana rapisee, mutta mitään ei näy. Suurten kuusien alaoksat peittävät rapisijat meidän silmiltämme. Jotakin aina välillä vilahtaa ja saa kamerakäden liikahtamaan.
Tuossahan se on puun juurella... puukiipijä

Tammessa puolestaan viihtyy toinen käpytikoistamme, se rohkeampi, joka ei ujostele tulla näkyville vaikka olemme melko lähellä.

Tämä kohtaaminen puolestaan tapahtui jo eilisiltana. Tänään emme olleet aivan auringonlaskuun saakka paikalla jolloin harmaapää tulee kakulle syömään. Kyllä se kuului rapistelevan ja liikkuvan kuusissa koko ajan.
Tuossa ne sulassa sovussa ruokailevat sinitiaisen kanssa.

Paikalla oli lisäksi punatulkkuja, mustarastaita, talitiaisia, viherpeippoja, vihervarpusia ja palokärkikin huuteli kuusikosta tervehdyksensä.
Ruokintaa jatketaan, niin kauan kun ruokailijoita riittää. Aikanaan ne lähtevät joka tapauksessa pois, eivät ole vielä jääneet kesäksi :)) Tänään laskin ruokailijoiden yhteismääräksi tuolla hetkellä. noin 35 lintua

20 kommenttia:

 1. Kiitos että pidät tällaista blogia. Olen iloinen, että minulla on mahdollisuus seurata tätä. Kauniit kuvat ja minulle niin tärkeää, että linnut on nimetty, koska nyt elämässäni on aika, jolloin haluan oppia tunnistamaan lintuja. Itseäni on askarruttanut tuo, koska ruokinta pitäisi lopettaa. Ainakin niin kauan, että maa on lumeton ja sula. Ruokailijoita on riittänyt ja loppuviikostahan se taas kylmenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle, sanasi lämmittävät suuresti. Itse olen jo vuosia jatkanut ruokintaa niin kauan kuin ruokailijoita on ollut, varsinkin tuolla metsäruokinnalla, koska siellä ei ole sitä ruokkivaa naapuria jonne linnut tarvittaessa voisivat mennä. Nämä talvilintumme siirtyvät luonnonvetovoiman mukana aikanaan metsiin pesimään. Sen huomaa kun ruokinta alkaa tyhjenemään, sitten pikkuhiljaa olen vähentänyt ja lopulta ruokapöntöt pysyvät tyhjinä. Kaupungissa asia lienee yksinkertaisempi, koska ruokintapaikkoja on useampia, mutta ainakin niin kauan kunnes yöpakkaset ovat ohi niin ruokintaa olisi hyvä jatkaa. Mukavia kevään odotuksen ja lintujen tarkkailun hetkiä sinulle.

   Poista
 2. Mie sain joku aika sitten kuvattua pyrstötiaisen vaan aika suttua kuvaa tuli kun kiireessä asetukset oli päin puuta. No ehtinen vielä.. ;) Lauantaina kottaraiset lauloi puussa tuossa rannalla ja eräs rouvashenkilö kertoi laittaneensa niille pöntönkin. Toivoi kovasti niiden siihen muuttavan. Aika näyttää. Kohta kuulema Heinolassa , mökkisaareemme pääsee jo aika lähelle kaupungin puolelta vaan taitaa tästä kelit viiletä sen verran, että tuskin kannattaa vielä uittaa laituria paikoilleen ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä en ole kottaraista tänä vuonna nähnyt, myöhässä ovat. Huomenna olis tarkoitus mennä rantapuistoon katsomaan joko tärppäisi.
   Viileneehän ne kelit, mutta samalla yöpakkaset myös hellittää, joten sulaminen vauhdittuu. Meillä mökin laituri Ruotsalaisella on jo entinen samoin kivilaituri kapeni puolella. Jäätä on yli 30 cm ja se kun vyöryy kohti niin jälki on sen mukaista. :(
   Kyllä te varmaan pääsiäiseksi jo pääsette saareen ;))

   Poista
 3. Voi että, mikä kuvauspäivä sinulla jälleen. On nämä pyrstötiaiset aivan ihania ja mikä sopu harmaapäätikan ja sinitiaisen välillä kun yhtäaikaa ruoalla ovat, ihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. iltapäivällä tosiaan käytiin mökillä, viemässä riistakamera paikoilleen ja samalla kuvasin hetkenaikaa. Ihmeen sopuisia tulla ovat linnut olleet kaiken aikaa, ehkä siksikin, kun ruokintapisteitä on useita hieman erillään toisistaan. Siinä keskellä kun seison niin voin paikallani pyöriä ja kuvata :DD
   Kiitos Minttuli.

   Poista
 4. Olet kyllä onnettaren suosiossa, mikä määrä lintuja!
  Pyrstötiainen on niin suloinen. Tuli mieleen kun isä sanoi pienenä meitä veljeni kanssa, hyrnyköiksi, eräänlainen hellittelynimi.
  Nämä ovat hyrnyköitä :)
  Etsin tänäänkin harmaapäätikkaa, mutta ei se miuta tänäänkään etsinyt, nyyh :) On se niin kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin tuo "meidän" harmaapää ilmestyy rasvakakulleen juuri ennen auringonlaskua. Kyllä se siinä lähipuissa rapistelee, mutta ei tule näkyviin, lähestyy varoen puu puulta ja laskeutuu puunrunkoa pitkin alas. Eli vaatii melkoista odottelua ja paikallaan oloa joskus. :) Kyllä se vielä sinulle näyttäytyykin. Mukavasti tuolla on lintuja riittänyt ja uusiakin ilmestynyt, kuten tänään vihervarpunen, sitä ei ole aiemmin nähty. Kiitos Vikki.

   Poista
 5. Lintujen ruokinta jatkuu meidän pihassa myös aivan täysillä. Paljon on auringonkukansiementä talven aikana mennyt, samoin monen monta rasvakakkua. Ain avaan ruokailijoita piisaa.
  Lajisto ei ole noin laaja, mitä sinun pihapiirissäsi. Eilen tuli etäämmälle ruokapaikalle, mhin vielä kalan perkausjätteet kaksi korppia, mutta olivat niin arkoja, vaikka ikkunan läpi yritin kuvata, niin liikkeen huomasivat ja katosivat.
  Sinun lintukuvasi ovat niin kauniita. Pyrstötiainen suorastaan hellyyttävän suloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aimarii. Kyllä varmaan siellä vielä saa pitkään jatkaa ruokintaa, koska täälläkin maa oli koko päivän jäässä, vaikka lämpöasteita oli liki kymmenen. Tiet kyllä olivat kuraisia ;)) Upeaa saada korppi ruokinnalle, se kyllä aika pian kesyyntyykin sen verran, ettei oitis pakoon karkaa, mutta aikaahan siihen tietenkin menee.

   Poista
 6. Sunnuntaina laitoin viimeisen kaupan siemen-talipötkylän tarjolle. Se kestää sellaiset pari viikkoa. Irtosiemeniä ja talipalloja on kyllä vielä varastossa. Luulen, että kuukauden jatkan vielä ruokintaa. Tiaiset selkeästi jo etsivät puiden oksilta ns. liharuokaa. Tietysti, jos joku ankara takatalvi vielä iskisi, pitää asiaa harkita tarkemmin. Mustarastas ei oo enää mun pakastepihlajanmarjoista kiinnostunut. Kuopsuttelee lehtikasoja nurmikolla ja näyttäisi, ettei ihan turahaan. Melkoinen lintusaalis sinulla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnunruuat alkaa kaupoista loppumaan, eikä lisää kuulemma tilata. Keksin, että tilaamalla Tokmannin verkkokaupasta tuotteet ja hakemalla ne liikkeestä saa vielä tavaraa ja jopa halvemmalla :)
   Kyllä tuo kuukausi varmaan on sellainen ideaali aika, vaikka tintit saavatkin jo pikkuhiljaa itikkaruokaa, niin lisä ei ole pahitteksi ja sitten nämä muuttavat joille ei vielä ole tarpeeksi luontaista ravintoa. Ei olisi ensimmäinen kerta kun kottaraiset ovat rasvapötköllä ;))

   Poista
 7. Voi miten ihanan keväinen kuvasaalis!

  Pyrstis on yksi suloisimmista pikkuisista! <3

  VastaaPoista
 8. Puukiipijällä on aivan uskomaton suojaväri! Hyvä kuva!
  Ja, kivoja kuvia pyrstötiaisista!

  Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puukiipijää ei oikein erota kuin sen liikkuessa, jos tuo valkoinen vatsa sattuu olemaan piilossa. Kiitos Anu.

   Poista
 9. Onpa teidän ruokintapaikkanne suosittu ja kuvasaalis sen mukainen. Melkein olen vihreä noitten pyrstötiaisten tähden :) Somia lintuja, kunpa vain joskus näkisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kasvattanut suosiotaan joka talvi, eli ymmärtääkseni ainakin osa ruokailijoista on pesinytkin lähistöllä. Pyrstötiaiset ovat sellaisia pyrähtelijöitä, viipyvät vain hetken ja poistuvat tullakseen taas uudelleen. Auringonlaskun lähestyessä ne useimmin näkyvät. Toivottavasti osuvat kohdalle, niin että näet. Obat ne niin ihania.

   Poista
 10. Aikamoinen lintukavalkadi :) En ole monia noista nähnyt montaa kertaa elämässäni ja sinä bongasit kaikki parissa päivässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin minäkään noita kaikkia olisin nähnyt ilman tuota jo useampana vuonna jatkuvaa ruokintaa. Tänä vuonna vielä satsattiin monipuolisuuteen. Eihän silti luonnossa ole mikään itsestään selvää, ei aina näe vaikka tekisi mitä. Aamu- ja iltapäivät ovat niitä parhaita aikoja ja tuuria mukaan :))

   Poista

Pidän kommenteista ne ovat blogin suola, mutta valitan anonyymina ei enää voi kommentoida. Syy on roskapostin.