perjantai 17. huhtikuuta 2015

Lusin koulu

Vanha rakas koulumiljöö, jossa aloitin opintieni 1954 ja joka onneksi toimiikin vielä, vaikka on lopetus uhan alla.


Koulu on rakennettu 1882. Se on terve ja hyvin toimiva 61 oppilaan opinahjo. Koulu panostaa ekologisuuteen ja se on saanut valtakunnallisen vihreän lipun joka liehuu pihamaalla. Keväisin paikallinen maanviljelijä, itsekin ollut koulun oppilas toimii kylväjänä ja edelleen entinen oppilas joka on rovasti siunaa sadon.
Minun aikanani koulussa oli toistasataa oppilasta ja alaluokat toimivat tuossa taaemmassa rakennuksessa. Uusi siipi on tehty nykyajan vaatimuksia vastaaviksi liikuntasaliksi, teknisentyön luokaksi ja siellä toimii myös viherhuone.


Sininen rakennus oli yläkoulu, jnka suuressa luokkahuoneessa toimi kolme luokkaa 5-7. Yksi opettaja huolehti kaikista kolmesta luokasta. Lisäksi rakennuksessa oli keittola ja opettajan asunto.
Nykyisin siinä toimii päiväkoti ja joitain koulun tiloja.
Muistan nuo lehtikuuset, ne olivat jo silloin suuria. :)


Yläkoulun rappusilla otetussa koulukuvassa olen "tokaluokkalainen". Samassa kuvassa on myös uudet ekaluokkalaiset.


Kylälle muuttaa uusia asukkaita nimenomaan koulun vuoksi. Yhteistyö kyläläisten kesken toimii ja koulu on myös harrastuspaikka. Kylän vanhukset käyvät viikottain aterioimassa koululaisten kanssa.
tämän aarteen (minun mielestäni) päättäjät ovat valmiit lakkauttamaan ja kuljettamaan lapset jonnekkin muualle matkojen päähän:(

12 kommenttia:

 1. Kaunis koulurakennus. Kyllä nämä pitäisi saada säilyttää toimivina. Tuntuu pahalta, että niin moni vanha tämän ajan koulurakennus on jätetty unholaan rapistumaan, niin on käynyt omalle kansakoulullenikin.
  Valokuva on niin viehättävä. Iloisia ilmeitä, joillakin ehkä hieman ujo katse. Sinua en osaa tunnistaa. Veikkaisin sinuksi tuota tummahiuksista, tummapuseroista tyttöä vas. melko alhaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki tehdään mitä vaan voidaan, jotta koulu säilyisi. Yhteishenki on kylällä hyvä ja vahva. Olen tuossa kuvassa seisomassa ihan ylhäällä ikkunan edessä. Villatakistakin taitaa puuttua nappi :)

   Poista
 2. Uuno muuttaa maalle-leffassa koulukohtaukset ovat muistaakseni tuolla kuvattuja. Itse olen joskus nuorempana pitänyt kesätoimintaa tuon koulun pihalla kesätyöläisenä... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista tuota leffaa, mutta senverran mielikuvaa on, että joitain kohtauksia ainakin tehtiin lähellä Viikinäisissä, joten varmaa koulujutut on olleet Lusissa. Pitääpä etsiä tuo leffa jostain.

   Poista
 3. Joo, Viikinäisten lomakartano on kyseisessä leffassa vähintäänkin sivuroolissa ;) Tässä linkki koulukohtaukseen, olikohan sulla opetus samanlaista kuin uunolla... ? ;) Linkki: https://www.youtube.com/watch?v=KW_1TUwtZ64

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kiitos Wiltteri. Luokka oli nykyaikaisempi ja opettaja vanhanaikaisempi kuin aikoinaan minulla. :) Ei ihan Uunon kanssa samalle viivalle päästy. ;)

   Poista
 4. Jee, minähän tunnistin Sinut :), toki niin pitäisikin. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että Lusin koulu tulee säilyttää. On häpeällistä lakkauttaa toimiva koulu joka tuo kylälle asukkaita. Lapsilla on siellä kuulemani mukaan hyvä olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvin Kati, :)) terävä huomiokyky. Toivotaan päättäjiltä järkeä tässä asiassa, lasten vuoksi.

   Poista
 5. Kauniita rakennuksia. Ehdottomasti pitäisi säilyttää koulu kun on noin paljon oppilaitakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis turvallinen ja ajanmukaiseksi remontoitu koulu. Minusta aivan järjetön ajatus tuo mahdollinen lakkauttaminen, mutta.....

   Poista
 6. Tuo koulun pihapiiri näyttää jotenkin tutulta. Näkyykö se Mikkelin tielle? Jos näkyy, niin mökkimatkoiltamme on jäänyt mieleen.

  Arvelin, että toisluokkalaiset olisi laitettu kuvassa takariveihin. Kahta tyttöä arvelin sinuksi. Takarivissä olevaa tyttöä, jolla on ruudullinen esiliina, tai sitten ikkunaruudun kohdalla olevaa tyttöä. Jälkimmäinen olitkin.

  Ei kylä ole entisensä, jos sieltä koulu lakkautetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se näkyy Mikkelin tielle, hyvä huomio Piri. :)
   Tuolloin kun kaksi tai yläluokilla kolmekkin luokkaa oli samassa huoneessa, ei oikein sellaisia "luokkaeroja" tullutkaan. Sain oikeasti miettiä ketkä tuossa kuvassa olivat tokaluokkalaisia :))
   Paitsi, että kylä menettäisi koulunsa ja kuolisi, on suuri huoli niistä lapsista jotka jäävät paitsi turvallista koulua, jossa kaikki tuntevat toisensa ja opettajat oppilaansa.

   Poista

Pidän kommenteista ne ovat blogin suola, mutta valitan anonyymina ei enää voi kommentoida. Syy on roskapostin.