perjantai 29. toukokuuta 2015

Pääskysten pesänrakennusta

Asikkalan kirkolla seurasin hetken miten räystäspääskypari uurasti pesän parissa.


Vanhaan paikkaa olivat uutta tekemässä. Toivottavasti löytävät hyvää savea, jotta pesä pysyy ylhäällä. Aika pieneltä se vaikuttaa, kun molemmat yhtäaikaa "muuraavat.


Tänä kesänä olen nähnyt pääskysiä huomattavasti enemmän kuin aiemmin. Liekö sitten kulkenut sellaisissa paikoissa, jotka ovat niille suotuisia.

8 kommenttia:

 1. Aika paakkuisen näköistä rakentamista, mutta näkyy siellä olevan heiniä sidosaineena. Seurasin rannalla, kuinka tervapääskyset ottivat nokkaansa ensin kuivia heinänpätkiä ja sitten savea lätäköstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna seurataan erityisesti pääskysten pesänrakentamista, sillä sopivaa savea ei olekkaan jokapaikassa saatavilla ja pesät tulee heikkoja ja putoavat alas :( Toivotaan, että tuo on vasta perustuksien tekoa ja loppusilaus on vielä edessä.

   Poista
 2. Onpa valaisevia kuvia, niistä voi päätellä millä tekniikalla ne pesän rakentavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi sitä mielenkiintoista seurata ihan valmistumiseen saakka. Taitaa olla niitä harvoja lintuja jotka rakentavat pesänsä näkösälle.

   Poista
 3. Pääskyt luottavat kykyynsä saada tuo rakennelma pysymään tasaisella seinällä. Tosin, aina eivät onnistu ja pesä putoaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiltä puuttuu nyt ne hirsiseinät joihin aikoinaan savi tarttui paremmin. Saven saantikin on hankalampaa. Siksi juuri pesintää seurataan ja toivotaan, että ihmiset auttaisivat pesinnän onnistumisessa, jotta tämä lintu olisi ilonamme vielä pitkään. Nyt se on paikoin häviämässä kokonaan.

   Poista
 4. Täälläkinpäin olen kuullut pääskysten tirskutusta! Pitää kokeilla kuvata, siinä on vähän tekemistä :)
  Ovat aika taitavia muurareita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaa, kärsivällisyyttä ja tuhottomasti huteja :)) sitä se on :) Tosin pesän rakennus antaa kuvaajalle mahdollisuuksia ja jos lähellä olisi savilammikko josta hakevat rakennusaineita... mahdollisuudet paranee. Tosin sinä kyllä kuvaat niitä ihan varmasti lennossa ja hyvin kuvaatkin.

   Poista

Pidän kommenteista ne ovat blogin suola, mutta valitan anonyymina ei enää voi kommentoida. Syy on roskapostin.