tiistai 16. helmikuuta 2016

Jäätä veistettiin lähes vesisateessa

Eipä olisi surkeampaa keliä voinut osua tämän talvisille jääveistos kisoille.  Avajaisia oli vietetty torstaina 11.2 sateenvarjojen alla vesisateessa ja vihreällä nurmikolla.
En ollut paikalla ja lainasin tähän Heinolan kulttuuritoimiston kuvan


Osallistuja oli seitsemän joista kaksi Suomesta.
Veistoaikaa oli lauantaihin klo 11.00 saakka joten pieni kiire hankalissa olosuhteissa varmasti aiheutti veistäjille harmia.
Oheistapahtumia oli ollut enemmän kuin ennen ja tuntui kuin veistokisa olisi jäänyt tuon kaiken markkinahumun jalkoihin.
Kuvasin lauantaina pilviseen aikaan  ensimmäiset.


Voittajatyö oli Suomalaisen nuoren naisen Eeva Karhun Ilmastonmuutos.
Tänään menin suurin odotuksin sitä uudelleen kuvaamaan auringossa, mutta jo olivat ehtineet rikkoa, kuten muutamaa muutakin työtä.


 Sateenvarjon varsi oli jo poikki , niinpä tyydyin etsimään jään jännittäviä valoja ja varjoja.

Toiseksi tullut pieni poro joka katselee tähtiä


 Oli venäläisen taiteilijan työ. Tämä kuva on lauantailta ja seuraava sitten tältä päivältä.
halusin kuvata sen hieman kauempaa, ja valoa vasten. Poroparka oli menettänyt jo toisen sarvensa. :(


Kolmanneksi tullut työ sekin oli venäläisen tekemä Kalaonnesta kertova aallonharjalta kalaa tavoitteleva lokki. Tästä tykkäsin erityisesti.


Kuva on siis lauantailta. Tänään lokilta puuttui toinen siipi ja kala oli viety kokonaan.


Tuossa kuitenkin näkyy tuo oivallinen aalto ja sen liike.
Kuvaakia oli tänään paljon ja pettyneitä ihmisä samoin. Koskaan aiemmin ei kisä ole mennyt näin pian ohi, vaikka on ollut huonokin keli, kuten viime talvenakin. Nyt töitä ei aidattu eikä niillä ollut kunnollisia alustoja. Ihmisen nojailivat ja halailivat niitä ja eihän ne sitä kestä kun työstövaiheessa ei ollut kunnon pakkasia. Säällehän ei kukaan voi mitään, mutta moni asia olisi toki voitu hoitaa paremminkin.
laitan tähän linkin videoon, joka kertoo koko tapahtuman. Ja kaikki veistokset myös.

https://www.youtube.com/watch?v=TYm-8FP9Yfc

Ensi vuonna toivottavasti uudestaan ja paremmalla onnella.

Ps. Heinolan CityMarketin pihamaalla on meneillään lastentapahtuma, jossa on myös jääveistoksia
http://ess.menoinfo.fi/heinola/tapahtumat/lasten-lumi-jaapuisto/567977

10 kommenttia:

 1. Tänään juuri mietin ilmastonmuutoista kun kuljin tuolla kuvaamassa ja nautin niin paljon uudesta lumesta jakunnon talvipäivän tunnusta.
  Harmi kun nämä työt eivät saa olla rauhassa kaikkien ilona.
  Tykkäsin myös tuosta alimmasta,aalto on hienosti muotoiltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrotaan, että veistäjä olisi saanut idean työhönsä juuri tuosta säästä. Mikäänhän ei nykyisin saa olla rauhassa, eikä pelkkä katseleminen kaikille riitä. :(
   Varmaan järjestäjilläkään ei ollut resursseja homman hoitamiseen entisellä tunnollisuudella. Talkootyönä kun kaikki tehdään. Tekijät väsyvät...

   Poista
 2. Ilmastonmuutos onkin sopiva nimi kun katsoo maisemaa. Kauniita jääveistoksia on taas tehty. Harmi, että ovat lyhytikäisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä nykyisessä talvessa on todella vaikea järjestää oikeastaan mitään mihin sää pääsee vaikuttamaan. Sunnuntaina on koiravaljakkokisat ja ainakin nyt on lunta riittävästi kisan onnistumiseksi, mutta sunnuntaille povataan oikein kunnon myräkkää.....

   Poista
 3. Nuo työt ovat todellakin hienoja, mutta harmi kun talvet ovat tämän kaltaisia. Ihme, että yleensä pystyivät veistoksia tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla niin, että tähän on pikkuhiljaa tottuminen näillä leveysasteilla. Toisaalta ajankohta osui vaib hiukan huonoon hetkeen. Sillä 14.2 eli heti tuon jälkeen veistettiin Lasten jääpuistoon komeita veistoksia ja ne ovat aivan hyvässä kunnossa vielä. Tosin kaikki järjestelytkin ovat olleet ihan toista luokkaa.

   Poista
 4. On näitä oikein rikottu vai luontoko on tehnyt tepposia? Hienoja, varsinkin voittajatyö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekä että. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kaupungin kulttuuritoimi oli järjestäjänä ja heiltä taisi puutua, paitsi vapaaehtoiset eläkeläiset, että osaaminen ja kait kiinnostuskin oli enemmän sen jääoopperanpuolella. Niin hiekosti oli järjestelyt tehty.Sääliksi kävi veistäjiä ja heidän panostaan. Cittarin pihalla on nyt lasten jääpuisto ja samat veistäjät ovat sinne tehneet satuhahmoja lapsille. Työt on suojattu ja alueella vartiointi. Kaikki veistokset ehjiä vaikka osa on tarkoitettu lasten leikittäviksi. Järjestävä taho sama kuin aikaisempina vuosina jääveistoskisoissakin.

   Poista
 5. Jotenkin jäi minullekin huono maku tuosta järjestelypuolelta. Hienoja töitä kuitenkin, säälle ei voi tietenkään mitään :-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säälle ei tietenkään voi mitään, mutta monta muutakin asiaa oli huonosti hoidettu. No ne juhlat on juhlittu, Cittarilla lapset riemuitsee ja ensi vuonna ehkä saadaan vielä joitakin veistäjiä tulemaan, jos Jäälinna olisi järjestämässä. Mutta se raha.....
   työt oli hienoja ja noissa olosuhteissa tehtyinä uskomaton suoritus. Arvostusta olisi niille kaivannut enemmän.

   Poista

Pidän kommenteista ne ovat blogin suola, mutta valitan anonyymina ei enää voi kommentoida. Syy on roskapostin.